În decizia Tribunalul Districtual Columbia publicată la 25 martie se spune că USAGM a acționat în mod „arbitrar și capricios” atunci când a reziliat luna aceasta acordul de finanțare a RFE/RL și că i-ar cauza prin aceste acțiuni „un prejudiciu ireparabil”, dacă ar fi duse la capăt.
În termenii tehnici ai jurisprudenței americane, instanța a emis o ordonanță temporară de restricție (TRO), ceea ce înseamnă că măsura luată de USAGM este suspendată până la o examinare a cauzei pe fond, așteptată în următoarele săptămâni.
În decizia de 10 pagini care urmează unor audieri ținute la tribunal pe 24 martie, judecătorul Royce Lamberth a scris că ordonanța era necesară pentru a opri închiderea RFE/RL, care a demonstrat că are șanse mari să câștige procesul pe fond, iar dacă USAGM și-ar pune intențiile în practică, până la elucidarea cazului, i-ar aduce RFE/RL „un prejudiciu ireparabil”.
Cum s-a ajuns aici și ce urmează
USAGM este o agenție guvernamentală americană care supraveghează RFE/RL și alte instituții media finanțate din bugetul Statelor Unite prin granturi aprobate anual de Congresul SUA.
Noua ei conducere a oprit transferul de fonduri către RFE/RL începând cu luna martie. Iar pe 15 martie, în urma unui ordin executiv al președintelui Donald Trump, a anunțat RFE/RL printr-o scrisoare că-i reziliază acordul de finanțare de tot, așa încât RFE/RL a acționat-o în judecată.
Cazul RFE/RL contra USAGM este examinat la Tribunalul Districtual Columbia de la Washington
În decizia sa de a bloca temporar măsurile USAGM, judecătorul Lamberth a mai spus că agenția nu a adus explicații suficiente.
„Conducerea USAGM nu poate, cu o singură propoziție și practic fără nicio explicație, să forțeze închiderea RFE/RL — chiar dacă președintele le-a cerut asta”, a spus judecătorul.
În următoarea etapă a procesului, instanța trebuie să se pronunțe asupra cererii RFE/RL de a obliga USAGM să-i transfere aproximativ 77 de milioane de dolari. Suma reprezintă bani alocați de Congres pentru activitățile RFE/RL pentru restul anului fiscal 2025, care se încheie la 30 septembrie.
Riscul că RFE/RL care transmite în 23 de țări și 27 de limbi poate fi închis a stârnit un val de sprijin pe plan internațional din partea organizațiilor pentru libertatea presei, analiștilor, susținătorilor democrației, dar și din partea publicului.
Într-o recunoaștere a rolului RFE/RL, judecătorul Lamberth a scris în decizia sa că, începând cu 1950, guvernul american a susținut RFE/RL ca un mijloc de a informa corect publicul în țări „expuse propagandei comuniste”.
Reacția conducerii RFE/RL
„Apreciem decizia bine argumentată și clară a judecătorului Lamberth, care împiedică USAGM să ignore voința Congresului”, a spus la aflarea deciziei Stephen Capus, președintele și directorul RFE/RL, adăugând că organizația media așteaptă continuarea procesului pentru a arăta că „este neconstituțional să ni se refuze fondurile alocate de Congres pentru restul anului fiscal”.
În Statele Unite, Congresul este cel care decide cum alocă resursele bugetare, iar RFE/RL este finanțată prin granturi aprobate anual de Congres și transferate prin intermediul USAGM.
Misiunea RFE/RL este să promoveze valorile democratice prin furnizarea de știri corecte și necenzurate, relatând faptele fără a ceda în fața presiunilor, dar și prin încurajarea de dezbateri libere în țările unde presa independentă este amenințată, iar dezinformarea este răspândită.
Stephen Capus a spus că decizia tribunalului de la Washington în disputa cu USAGM transmite „un mesaj puternic jurnaliștilor noștri din întreaga lume: misiunea lor, așa cum a fost stabilită de Congres, este una valoroasă și trebuie să continue”.
Președintele RFE/RL, Stephen Capus, în timpul unui eveniment la Kiev, pe 9 septembrie 2024, marcând 70 de ani de la înființarea Serviciului Ucrainean al RFE/RL
Care este poziția USAGM
La audierile din 24 martie, USAGM a fost reprezentată la tribunal de Abigail Stout, juristă a ministerului american al Justiției.
Ea a susținut că acordul de finanțare dintre USAGM și RFE/RL, așa cum este prevăzut în legislația americană pentru emisiuni internaționale (International Broadcasting Act), oferă agenției federale dreptul de a-l rezilia, dacă RFE/RL nu-l respectă.
„Prin urmare, legea prevede posibilitatea ca agenția să rezilieze o finanțare”, a spus jurista, fără să explice ce încălcări are în vedere.
Chiar înaintea audierilor însă, USAGM a anunțat că se angajează să transfere către RFE/RL o parte din fondurile reținute, anume 7,46 milioane de dolari. Suma ar acoperi prima jumătate a lunii martie, adică până la ordinul executiv al președintelui Trump, care a dus la decizia imediată a USAGM de a rezilia de tot acordul de finanțare a RFE/RL.
În decizia sa, judecătorul Lamberth a scris că o solicitare a USAGM ca RFE/RL să folosească acele fonduri exclusiv pentru a-și achita obligațiile financiare față de creditori, și nu pentru a-și finanța în continuare activitatea, echivalează „din punct de vedere practic, cu a nu le primi deloc.”
În condițiile cerute de USAGM, „RFE/RL ar fi forțată să rupă contracte de chirie, să rezilieze contracte de muncă, distrugând astfel credibilitatea pe care a construit-o timp de decenii, și să înceteze toate celelalte operațiuni”, a mai scris judecătorul.
Jurnalista devenită politiciană republicană, Kari Lake, la o reuniune a conservatorilor din SUA, în septembrie 2024, pe când candida la o funcție de senatoare. Lake se prezintă astăzi drept consilieră principală a directorului interimar al USAGM, cu atribuții delegate de acesta.
Reacția Congresului SUA
Zeci de membri ai Congresului SUA i-au cerut lui Trump, pe 25 martie, să anuleze ordinul executiv din 14 martie, prin care dispunea reduceri masive la USAGM, ducând la rezilierea de către agenție a contractului de finanțare pentru RFE/RL, dar și la oprirea finanțării pentru alte instituții media pe care le supraveghează USAGM, ca Vocea Americii.
Într-o scrisoare adresată președintelui american și semnată de peste 40 de congresmeni se spune că închiderea USAGM ar dăuna și credibilității și poziției globale a SUA.
„Mai direct, ar lăsa milioane de oameni din medii închise și restrictive, de la Havana la Caracas, de la Minsk la Teheran, fără acces la informații despre lumea din jurul lor”, se mai spune în scrisoare.
Membrul democrat al Camerei Reprezentanților, Bill Keating, care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe a camerei, a declarat că RFE/RL, Vocea Americii, Radio Free Asia și alte instituții media aflate sub umbrela USAGM „reprezintă instrumente esențiale de soft power”, care permit oamenilor din societăți închise să aibă acces la informații credibile și obiective.
Având în vedere incertitudinea privind viitorul RFE/RL, politicienii din Uniunea Europeană au început să analizeze posibilitatea oferirii de sprijin.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te