Un tribunal din Moscova a menținut sentința cu închisoare împotriva lui Alexei Navalnîi

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi. 20 februarie 2021

Un tribunal districtual din Moscova a confirmat sentința de închisoare împotriva politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi referitoare la cazul în care este acuzat de delapidare, dar i-a redus pedeapsa cu un an și jumătate, la aproximativ 2 ani și 6 luni. Navalnîi se află astăzi în fața unui tribunal din Moscova pentru două audieri legate de două cazuri care i-au fost aduse în justiție.

Politicianul rus de opoziție a apărut relaxat dimineață, la prima ședință - recursul pentru condamnarea sa la o pedeapsă de 3 ani și jumătate de închisoare, pronunțată la începutul acestei luni în legătură cu o condamnare anterioară și controversată în care este acuzat de delapidare. Navalnîi i-a spus judecătorului care s-a pronunțat asupra cazului său că ar fi bine dacă instanța îl va lăsa să plece și a recunoscut că este la curent cu o hotărâre din partea Curții Europene a Drepturilor Omului care solicită Rusiei să îl elibereze.

Procuratura a cerut instanței să își mențină sentința din 2 februarie, argumentând că decizia de a transforma o pedeapsă cu suspendare în una cu închisoare reală ar fi legală.

Activistul anticorupție a fost acuzat că ar fi încălcat o decizie anterioară a justiției, de libertate condiționată, atunci când nu s-a prezentat autorităților din Rusia fiind în Germania la tratament după ce fusese otrăvit în Siberia în luna august. Navalnîi l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că ar fi fost răspunzător de otrăvirea care ar fi avut ca scop asasinarea sa. Kremlinul neagă orice implicare. Astăzi Navalnîi a explicat că odată ce s-a simțit mai bine, după tratamentul din Germania, s-a întors în Rusia. Mai mult, el a afirmat că nu regretă decizia de a reveni în Rusia deoarece continuă să creadă că dreptatea este în adevăr.

„Țara noastră este construită pe nedreptate, a spus el, dar zeci de milioane de oameni vor adevărul. Și mai devreme sau mai târziu îl vor obține”.

Navalnîi va fi în continuare astăzi în fața instanței, în procesul în care este acuzat că l-ar fi defăimat pe un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. În acest caz procurorii au cerut pe 16 februarie ca Navalnîi să fie amendat cu 950.000 de ruble (13.000 de dolari).

Alexei Navalnîi consideră ambele cazuri împotriva sa ca motivate politic.