Un tribunal rusesc l-a condamnat pe politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi la încă 9 ani închisoare, după ce-l găsise vinovat de fraudă. Pe lângă anii de închisoare, într-un loc de detenție „cu securitate ridicată”, Navalnîi a fost condamnat și la o amendă de 11.500 de dolari.
Activistul anti-corupție și fosta sa Fundație, interzisă între timp pentru că ar fi o organizație extremistă, sunt acuzați că ar fi deturnat donațiile pe care le-au primit în cursul anilor.
În baza verdictului de marți, Navalnîi ar putea fi mutat într-o închisoare și mai departe de Moscova, ceea ce l-ar izola de avocații și familia sa.
„Fără protecție publică, Alexei va fi singur, față în față cu cei care au încercat deja să-l omoare”, a postat luni purtătoarea de cuvânt a acestuia, Kira Iarmîș, pe Twitter. „Și nimic nu-i va împiedica să încerce din nou. Prin urmare, acum vorbim nu numai despre libertatea lui Alexei, ci și despre viața lui.”
Navalnîi și-a petrecut ultimul an în închisoare, acuzat de o altă faptă pentru care a fost judecat imediat după revenirea sa din Germania anul trecut, unde fusese tratat după ce ar fi fost otrăvit, potrivit lui, la comanda Kremlinului, cu agentul neurotoxic Noviciok.
Activistul anticorupție și-a reiterat nevinovăția în timpul declarației sale finale la proces, luând act de cererile acuzării, și a evidențiat caracterul corupt al procesului.
Noul dosar împotriva lui Navalnîi a fost deschis în decembrie 2020, pe baza unor acuzații potrivit cărora militantul anticorupție, în vârstă de 45 de ani, a deturnat bani de la Fundația Anticorupție (FBK) pe care a condus-o și care este acum interzisă în Rusia.
Anchetatorii l-au acuzat pe Navalnîi că ar fi deturnat aproape 34 de mii de dolari în donații pentru uzul său personal.
Navalnîi și susținătorii săi resping toate acuzațiile, considerându-le motivate politic.
În timpul actualului proces, Navalnîi a lansat și mai multe apeluri la proteste împotriva invaziei rusești din Ucraina.
„Este datoria fiecărui individ să lupte împotriva acestui război”, a spus Navalnîi săptămâna trecută, în timpul audierilor din tribunal.
Chiar și cu Navalnîi în închisoare, consilierii săi, care au plecat din Rusia, au continuat să îndemne la proteste împotriva războiului și să publice pe YouTube investigațiile privind corupția din înalta lume politică. Luni, grupul a lansat un videoclip care oferea dovezi că președintele Vladimir Putin ascunde un iaht de 700 de milioane de dolari într-un port din Italia.