Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md

Invitata rubricii este Mariana Colun.

„În această săptămână citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice despre fenomenul traseismului. Trec cu ușurință de la o fracțiune parlamentară la alta, fac și desfac alianțe, chiar și împotriva firii, atunci când interesul privat și de grup prevalează interesului public. Promisiunile din campaniile electorale nu mai contează. Deputații traseiști își sporesc averile, se plimbă în mașini scumpe, merg în vacanțe exotice și își trimit odraslele la studii peste hotare.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md

Devenit uzual, fenomenul traseismului politic în Parlamentul de la Chișinău nu mai șochează. Cine cumpără deputații moldoveni și care sunt mizele din spatele schemelor cu deputați ar trebui să ne spună procuratura. Deocamdată, un singur dosar, destul de nebulos, a fost plimbat prin organe vreo câțiva ani, ca să se termine cu achitări. Aceasta, în situația în care ani la rând liderii politici s-au acuzat reciproc de cumpărarea deputaților care să voteze legi cu interese, iar sumele vehiculate în dispute sunt năucitoare și greu de perceput pentru alegători. Cine sunt traseiștii din ultimii ani, interesele și mizele migrării de la un partid la altul vă spunem într-o radiografie, făcută de reporterii CIJM.

La rubrica știri aflați că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au respins marți cererea privind numirea, prin transfer, la Judecătoria Chișinău, depusă de Sergiu Lebediuc, magistrat de la Judecătoria Comrat, vizat în dosarul Laundromatului rusesc, repus recent în funcție. Pentru transferul magistratului au votat doi membri ai CSM, iar nouă s-au pronunțat împotrivă. Alte detalii, pe Anticorupție.md.

La rubrica dosare de corupție aflați că statul este dator cu peste 400 de mii de lei fratelui fostului șef al Procuraturii Anticorupție. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a constatat în urma unui control efectuat la solicitarea Procuraturii Generale că firma Irarom SRL, care aparține lui Oleg Morari, fratele fostului șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, a plătit statului suplimentar impozite în mărime de 441.095 de lei, pe parcursul anilor 2018-2019. În rezultat, Procuratura Generală a clasat dosarul penal intentat pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari și i-a scos de sub urmărire penală pe Oleg Morari și contabilul firmei, Viorel Grăjdian. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.”

(Transcriere: Alla Ceapai)