Your browser doesn’t support HTML5
În această săptămână citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice despre Danube Logistics SRL, proprietar al Portului Liber Internațional Giurgiulești, care a acuzat executorul judecătoresc Roman Talmaci, de instalarea unei „administrații silite” la solicitarea Bemol SRL, sub pretextul perceperii datoriilor de la unul dintre beneficiarii companiei. Este vorba de o decizie recentă a Curții Supreme de Justiție prin care Thomas Moser şi Ala Aydov, foşti manageri ai Bemol, au fost obligați să achite companiei cu pricina un prejudiciu de 177,4 milioane de lei. „Administrația silită a fost instalată în cele mai triste tradiții ale atacurilor raider în Moldova, în noaptea de vineri seară, fără informare și fără a oferi posibilitatea să reacționeze”, precizează Danube Logistics SRL. Toate circumstanțele cazului, pe Anticoruptie.md.
Dintr-o altă știre aflați că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat recent că intenționează să lupte împotriva deciziei de instituire a administrării silite a activelor Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Această declarație a BERD apare în contextul deciziei executorului judecătoresc Roman Talmaci, luată la solicitarea Bemol SRL, sub pretextul perceperii datoriilor de la unul dintre beneficiarii companiei, precizează Danube Logistics SRL. „BERD este în prezent cel mai mare creditor al Danube Logistics SRL, precum și principalul beneficiar economic al participației Danube Logistics Holding BV la Danube Logistics SRL”, informează instituția bancară internațională într-un comunicat. De asemenea, BERD consideră că numirea unui administrator extern de către executorul judecătoresc constituie o imixtiune în funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua operațiunile și de a-și rambursa datoriile, și este în conflict cu interesele legitime ale BERD ca deținător a garanțiilor asupra participațiunilor din capitalul Danube Logistics SRL și ca beneficiar economic al acestora. Alte detalii, pe Anticorupție.md.
La rubrica „Știri” aflați care au fost cele mai frecvente acte de corupție în 2020 și în ce instituții au fost depistate. Instituții subordonate Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, primăriile, dar şi întreprinderile de stat se numără printre instituţiile, unde au fost depistate cele mai multe acte de corupţie, în anul 2020. În același timp, cele mai frecvente acte de corupție anul trecut au fost traficul de influență, coruperea pasivă și escrocheria. În 2020, oamenii legii au investigat de patru ori mai multe episoade de escrocherie decât în 2019. Informaţia se conţine în raportul de activitate al Centrului Național Anticorupție pentru anul trecut. Detalii, pe portalul nostru.
Despre pedepsele primite de trei judecători care au avut statut de inculpați în dosarul Laundromat citiți la rubrica „Dosare de Corupție” de pe portalul Anticorupție.md.
Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.