Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md

Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md

„În această săptămână citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice despre o schemă ce pune în pericol sănătatea diabeticilor. Fosta firmă a Ruxandei Glavan, Polisano Prim SRL, este acuzată, din nou, că ar fi favorizată la procedura de achiziții de consumabile și glocumentre pentru diabetici. În cazul atribuirii contractului, Polisano Prim, ar câștiga cu 30–40% mai mult decât ceilalți operatori economici. Administrația firmei nu vrea să comenteze situația, sugerând că toate întrebările trebuie puse Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), iar fosta ministră a Sănătății și actuala deputată Ruxanda Glavan respinge orice asociere cu firma respectivă. După ce nu a mai efectuat achiziții de consumabile și dispozitive medicale pentru diabetici din 2018, CAPCS intenționează să procure, pentru 2021, 20.863.300 de teste de glicemie compatibile cu glucometrele aflate în dotare, Clever Check, cu un buget de 29 de milioane de lei. Responsabilii din domeniul sănătății au decis să conteze în continuare pe aceste dispozitive, chiar dacă mai mulți diabetici au semnalat că au o precizie precară, ceea ce ar putea să le provoace, în timp, probleme de sănătate. Marcel Blanari, 35 de ani, spune că nu a mai beneficiat de teste din 2019, când a primit glucometrul Clever Check în 2019, pe care nu îl folosește din cauza impreciziei acestuia. Stabilirea nivelului corect de glicemie este vital pentru un diabetic. În cazul impreciziei de măsurare a nivelului glicemiei, pacientul poate avea probleme extrem de grave. Toate detaliile schemei, pe Anticoruptie.md.

Venitul pe care îl declară omul legii din contractul de arendă este simbolic

Dintr-o altă anchetă aflați despre schemele procurorului Petrușca. Procurorul Sergiu Petruşca de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) a achiziţionat în perioada 2019-2020 trei automobile de model Toyota Prius pe care le-a dat în locaţiune unei firme de taxi cu doar 266 de lei pe lună. Venitul pe care îl declară omul legii din contractul de arendă este simbolic, în timp ce firmele de taxi plătesc în jur de 300 de lei pe zi pentru un automobil luat în arendă. Pe de altă parte, Sergiu Petruşca indică donaţii generoase de la rude, iar persoane terţe îi preiau şi îi achită datoriile către instituţiile financiare. Alte detalii, pe portalul nostru.

La rubrica știri aflați că magistrații Curții Constituționale nu au făcut tranzacții și nu și-au procurat bunuri noi în 2020. Un singur judecător a luat în posesie un nou automobil. Reporterii portalului Anticoruptie.md au analizat declarațiile de avere și de interese personale ale judecătorilor de la CC depuse pentru anul 2020 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații și care este mărimea conturilor din bănci ale acestora.

56% din persoanele condamnate în dosare de corupție au primit pedepse cu închisoare

Tot la rubrica știri citiți despre sentințele emise în dosarele de corupție anul trecut. În 2020 instanţele de judecată de fond au pronunțat cele mai puține sentințe în dosare de corupție, din ultimii cinci ani. Dintre sentințele pronunțate, trei din patru au fost de condamnare. 56% din persoanele condamnate în dosare de corupție au primit pedepse cu închisoare. Jumătate, au fost condamnați la închisoare cu suspendare. În același timp, printre subiecții vizați în sentințele pronunțate în 2020 de instanțele de fond cu participarea procurorilor Procuraturii Anticorupție se regăsesc trei procurori, doi executori judecătorești, șase avocați, trei ofițeri de urmărire penală, opt ofițeri de investigații și șapte primari. Datele se conțin în raportul de activitate a Procuraturii pentru anul trecut, făcut public recent.”