Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md

Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre așa zisa „afacere” a zeci de magistrați din Moldova, care, în 2017, au intrat în posesia unor locuințe noi, obținute la preț de chilipir, după care le-au vândut la preț de piață sau le-au donat copiilor sau soacrelor. Bunăoară, Dorin Dulghieru s-a ales cu un chilipir de 10.000 de euro după ce a vândut apartamentul obținut la jumătate de preț. Unii magistrați aveau deja câte un apartament, alții aveau chiar și câte două-trei case, dar au solicitat să se înscrie în lista celor care au nevoie de locuință. Din anchetă mai puteți afla despre apartamentul nedeclarat al magistratei Nadejda Toma de la Curtea Supremă de Justiție, despre cele trei apartamente cu care s-a pricopsit judecătorul Sergiu Daguța de la instanța din capitală în doar doi ani, dar și despre apartamentul membrului CSM Petru Moraru, cumpărat la jumătate de preț pentru a fi donat fiului magistratului. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol are în vizor legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată în Parlament pe 26 iulie 2018, la finalul sesiunii de vară, care ar putea deschide poarta unui abuz chiar și din partea lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare, în cazul „furtului miliardului”. Primarul de la Orhei ar putea lua banii obținuți ilegal, chiar și pe cei care se află într-un circuit bancar complex încă neelucidat de autorități, dar demonstrat de raportul Kroll-2, și prin intermediari i-ar putea introduce în circuitul legal din R. Moldova, contra taxei legale de 3% din totalul declarat. Sunt afirmațiile mai multor experți juridici făcute recent în cadrul unui club de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice în parteneriat cu Freedom House.

O altă serie de subiecte se referă la candidații propuși de Partidul Socialiștilor pentru mai multe circumscripții uninominale. Printre ei se numără deputați, businessmeni, sponsori generoși ai PSRM, care au făcut donații de câteva ori mai mari decât veniturile declarate, dar și un președinte de raion care a absolvit doar 11 clase.

Tot pe portalul Anticoruptie.md citiți și despre Serghei Popovici, fostul președinte al Judecătoriei Comrat, cercetat penal pentru implicare în spălarea a 20 de miliarde de dolari, care, fără a avea o sentință cel puțin în instanța de fond, cere să îi fie calculat și achitat salariul lunar pentru ultimii doi ani, perioadă în care a fost suspendat de către Consiliul Superior al Magistraturii. Demersul vicepreşedintelui Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la cererea judecătorului Serghei Popovici a fost examinat în ultima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, care a remis demersul lui Igor Botezatu către Judecătoria Comrat pentru examinarea în fond, deoarece Consiliul nu este competent pentru a examina asemenea demersuri.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice”.