Citiți pe portalul Anticoruptie.md despre mandatul de arestare la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, emis joi de magistrații Judecătoriei Chișinău pe numele fostului șef al Penitenciarului nr.13, Igor Pântea. Instanța a dispus și anunțarea acestuia în urmărire generală.
Demersul privind arestarea lui Pântea a fost depus de Ion Bazatin, acuzatorul de stat într-un dosar intentat pentru tortură în care fostul director al închisorii din Chișinău are statut de învinuit. Omul legii a invocat în instanță că Pântea ar fi părăsit teritoriul Republicii Moldova, prin regiunea transnistreană, apoi a plecat de pe aeroportul din Kiev în Statele Unite ale Americii. Înainte de a aproba mandatul de arestare, instanța a dispus aducerea forțată a lui Igor Pântea și a solicitat poliției să verifice mai multe adrese unde s-ar putea ascunde, însă nu a fost găsit.
Igor Pântea și fostul său coleg din poliția criminală, Octavian Sârbu, sunt învinuiți de aplicarea torturii în aprilie 2009. Inițial, Pântea și Sârbu au fost condamnați cu suspendare, dar Curtea Supremă de Justiție a transmis dosarul la rejudecare în instanța de fond, unde se află de 6 ani. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.
Citiți pe portalul nostru și despre Comisia juridică numiri și imunități din Parlament, care a desfășurat concursurile pentru funcțiile de judecători la Curtea Constituțională și cea de director al Centrului Național Anticorupție. Portalul Anticoruptie.md vă prezintă cine sunt deputații care i-au ales pe Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu pentru fotoliile de magistrat la Curtea Constituțională și pe Ruslan Flocea la șefia CNA, detalii din CV-ul și trecutul necenzurat al acestora.
### Vezi și... ### Blocul ACUM sau cu cine să faci schimbarea?Un alt subiect are în vizor administrația locală a satului Popeasca, raionul Ștefan Vodă, care a fost obligată de instanță să vândă unui agent economic aproape trei hectare de teren intravilan la un preț de zece ori mai mic decât prețul real. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a portalului nostru de către Ion Osipov, primarul satului Popeasca, care invocă faptul că agentul economic ar fi făcut uz de acte false pentru a procura terenul la un preț derizoriu. Primarul de Popeasca a comunicat pentru portalul Anticorupție.md că este vorba de 2,8 ha din intravilanul localității, cu o poziție strategică pentru comunitate, deoarece se află chiar lângă traseul care duce spre frontiera cu Ucraina. Prețul real al unui hectar de teren, potrivit funcționarului, este de 1,3 milioane de lei, iar instanța ar fi obligat primăria să-l vândă ca teren aferent cu 73 de mii de lei pentru un hectar. Astfel, prejudiciul adus satului este de cca 3 milioane de lei, susține edilul edilul. Detalii, pe Anticoruptie.md.
Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.
[Transcriere: Diana Răileanu]