Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md

Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md:

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md

„În aceasta săptămână citiți pe portalul anticorupție.md un reportaj despre Provocările unei sarcini cu gemeni în pandemie, între bucurii, frică, speranță și incertitudini. Elena Crihan din Chișinău este însărcinată pentru prima oară și în curând urmează să aducă pe lume doi băieți gemeni. A ales să devină mamă în pandemie, într-o perioadă plină de restricții și incertitudine. Elena a trecut prin Covid, a făcut față complicațiilor pe care le-a provocat infecția, dar și-a păstrat optimismul, energia și pofta de viață.

La rubrica știri aflați cum se vor desfășura pretestările pentru clasele absolvente...

Evaluarea cunoștințelor absolvenților din clasele IX și XII va avea loc în acest an la domiciliu. În cazul disciplinei limba de instruire, pretestarea va fi organizată cu prezența fizică a elevilor în sala de clasă. În zilele de 13 mai și 17 mai 2021, elevii claselor IX și XII vor avea posibilitatea să participe la procedura de testare, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul Covid-19. „În acest an, în condițiile impuse de pandemie, testarea la domiciliu a elevilor se va organiza în afara lecțiilor din orar, fiind asigurat tiparul testelor în instituția de învățământ”, se menționează într-un răspuns oferit de Ministerul Educațiie, Culturii și Cercetării la solicitarea Centrului de Investigații Jurnalistice. detalii, pe anticorupție.md.

Mai aflați de pe portalul nostru că Deputatul socialist Ştefan Gaţcan a fost surprins îmbrăcat în uniformă militară în timp ce depunea flori la Memorialul Eternităţii în ziua de 9 mai. Parlamentarul care este de profesie medic gineolog susţine că este colonel în rezervă al Armatei Naţionale cu acte în regulă, deşi nu a slujit nici o zi. Ştefan Gaţcan a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că primul grad de ofiţer, locotenent al forţelor armate ale Uniunii Sovietice, l-a obţinut odată cu absolvirea Universităţii de Medicină, unde catedra militară era obligatorie.

### Vezi și... ### Nesfârșitul refren al „neconstituționalității”

După absolvirea facultăţii a trecut o pregătire specială de 2 luni pentru Afganistan, dar nu a mai reuşit să ajungă acolo pentru că fusese emis decretul de retragere a trupelor sovietice din această ţară. Gaţcan ne-a mai comunicat că în 1994 a mai trecut un curs special pentru a fi desemnat în funcţia de şef al servciului medical al Armatei Naţionale, dar nici de această dată nu i-a reuşit să trateze militarii. „Nu am găsit limbă comună cu ministrul Apărării din perioada respectivă, Valeriu Pasat. Sistemul sanitar al Armatei Naţionale era atunci la pământ, iar eu am înaintat nişte condiţii care nu au fost acceptate. Din acest motiv am renunţat la funcţie”, a precizat deputatul. Ştefan Gaţcan a mai comunicat că a făcut mai multe stagii, inclusiv în afara ţării, ce ţin de militărie, şi că este membru al unei organizaţii internaţionale a militarilor în rezervă, acreditată pe lângă NATO. Alte detalii găsiți pe portalul nostru.”