Un ziar în fiecare seară: Gazeta de Chişinău

Invitata este Victoria Popa de la Gazeta de Chişinău.

„În ediția de mâine a GAZETEI de Chișinău, editorialistul Mircea V. CIOBANU scrie despre „Maimuţele și constituţiile”. Cităm: „Toate „motivațiile” sunt pentru fortificarea... nici măcar a statului, ci a actualei guvernări. Nu mai spun că (e scris în constituţie!) legea fundamentală nu poate fi revizuită în perioada stării de urgenţă, dar e strigător la cer să încalci prevederea explicită a articolului 142 (2):„Nici o revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”.

Expertul în economie, Veaceslav NEGRUȚA în comentariul său, susține, cităm: „Cel mai probabil, spre toamnă, vom vedea câteva deznodăminte cel puțin alogice în câteva dintre aceste cazuri, iar în unele cazuri – autoritățile bagă intenționat R. Moldova în litigii pe care e puțin probabil să le câștige. De ce? Pentru că așa e scenariul și înțelegerea cu raiderii. Unii de la putere au decis că e momentul să-și facă plinul. Aceste jocuri cu activele statului lasă an de an R. Moldova păgubașă și fără alte active din proprietatea publică, care ulterior apar prin jurisdicții off-shore, de unde, peste ani, se ițesc urechiușele beneficiarilor finali – cei cu puterea deciziilor politice de azi.”

Despre explozia de la Beirut pentru GAZETA de Chișinău a scris Adrian CIUBOTARU în editorialul său „Tortuga Europei”. Cităm: „ Problema este, în realitate, foarte gravă, întrucât ține de năravurile păguboase ale demnitarului și cinovnicului moldovean care, în aproape trei decenii de neatârnare, încă mai confundă afacerile statului cu aranjamentele de cartier ale băieților de gașcă. Am devenit, mulțumită acestor șmecheri lipsiți de scrupul și gata să facă bani (mari) din (absolut) orice, Tortuga Europei. Suntem, azi, un teritoriu al pirateriei și al afacerilor clandestine, dar și refugiul tuturor escrocilor, bandiților și traficanților din regiune. De altfel, pe lista neagră a țărilor cu cele mai multe încălcări ale normelor navale internaționale, în fața noastră se află doar Tanzania, Togo, Cambodgia, Congo. Să nu ne întristăm însă: vom trena în spatele acestor neisprăviți doar până în clipa în care o navă cu ceva puturos și toxic la bord va detona sau se va scufunda chiar sub semețul pavilion moldav.”

Și jurnalistul Ilie GULICA oferă detalii despre „ Cât costă și cum să obții licența pentru o navă maritimă din partea autorităților Republicii Moldova”.

În ce privește explozia silitrei, care a provocat atâtea pierderi, fostul căpitan al vasului, Boris Prokoșev a declarat că înseși autoritățile libaneze „sunt vinovate”. „Nu trebuia să aresteze nava, trebuia să scape de ea! Când le-am cerut voie să plecăm, trebuia să ne spună: «Plecați odată, nu vă mai cerem nimic!». Și-apoi, această silitră puteau să o scoată și să o folosească în câmp, ca îngrășământ. Dacă nu întreabă nimeni de încărcătură, este a nimănui!”, a declarat ex-căpitanul navei.

„Coronavirusul, încă o graniță între absolvenții de liceu și universitățile europene” scrie Maria BÂLICI. Cităm:„ Paul Babici, fost elev al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, este încrezător că va studia inginerie aeronautică la Poitiers, Franța. El a depus dosarul în luna martie la trei universități franceze – la Paris (Sorbona), Toulouse și Bordeaux. De la Bordeaux a primit din nou un refuz, pentru că cetățenii non-europeni au fost respinși din cauza pandemiei de coronavirus. Paul afirmă că are bilet la avion pentru data de 4 septembrie și speră că zborul nu se va anula. Cităm: „Este dificil să ne deplasăm acum. La cazare am avut o problemă, francezii nu vor să răspundă la numere străine. Am aflat că ei nu vor să-ți dea spațiu cu chirie fără să te vadă. În septembrie sper să găsesc cazare”, e optimist Paul.

Citiți și un reportaj despre un bărbat din Marinici, Nisporeni, al cărui destin pare decupat din povestirile lui Ion Creangă. (Autoare:Victoria POPA).”

(Transcriere: Alla Ceapai)