Cu doar trei luni înainte de alegeri, președintele Igor Dodon lansează o inițiativă de revizuire a Constituției, la părerea majorității analiștilor fără o țintă clară și fără prea mari șanse să fie dusă până la capăt. Urmare a criticilor ce deja s-au formulat în spațiul public de cei care văd exclusiv o miză electorală în inițiativă, juriștii implicați în acțiune se apără și spun că nu înțeleg această reticență, din moment ce constituția moldoveană ar fi creat suficiente probleme până acum ca această reținere să nu existe. Pe ce se bazează totuși în primul rând neîncrederea criticilor?
O primă explicație e, evident, faptul că o reformă constituțională durează, iar Igor Dodon mai are doar trei luni din actualul mandat, pe următorul fiind nevoit mai întâi să-l câștige, ca să se poată spera pe o continuitate sigură a procesului.
Al doilea motiv de neîncredere se bazează pe faptul că nu este clară sarcina reformei.
Iată de ce, majoritatea experților, iar printre ei analistul politic Vladislav Kulminski de la Institutul de Inițiative Strategice (IPIS), la fel și juristul Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice de la Chișinău, privesc inițiativa exclusiv prin prismă electorală:
„Dl Dodon încearcă să umple spațiul informațional cu inițiative, pentru ca să creeze o agenda în ajunul alegerilor prezidențiale. Doar acest aspect contează să-l înțelegem, pentru că, în rest, această inițiativă e lipsită de orice sens și nu are nici o șansă să fie implementată”, susține Kulminski.
„Se putea aștepta trei-patru-cinci luni, până după alegeri, să vedem care va fi situația și abia atunci, eventul, de inișțiat acest proces. Și doi: este foarte periculos să te pornești undeva fără să știi unde vrei să ajungi. Dacă sunt probleme urgente în constituție, deşi eu nu le văd, ar trebui să cunoaștem care sunt ele. Iar anunțarea inițiativei în a ajun de alegeri lasă senzația ca va fi folosită în campania electorală, ca mesaj electoral”, adaugă Gribincea.
Iată, însă, cum s-a apărat în fața criticilor de aliniere la o inițiativă pretins electorală Stanislav Plavlovschi, vice-președinte în comisia de scriere a noului text constituțional:
„Eu nu exclud că poate într-adevăr dl președinte ar dori să câștige electoral de pe urma acestei idei de reformă constituțională, dare u cunosc foarte bine oamenii care muncesc în această comisie – ei nu sunt niște conformiști, care dorm și visează cum să-I ușureze viața președintelui Igor Dodon. Sunt constituționaliști care se gândesc la îmbunătățirea câmpului constituțional al R. Moldova.”
Când a semnat decretul de constituire a comisiei, președintele Igor Dodon a fost atent la cuvinte, spunând doar că „cazurile de interpretare liberă și extensivă a Constituției” sunt numeroase, iar Curtea Constituțională a fost adesea folosită ca instrument politic.
Într-o primă fază de mandat, când era „deconectat” periodic de o majoritate necontrolată direct din parlament, pretențiile președintelui Dodon la constituție erau bazate mai ales pe dorința sa ca R. Moldova să fie un stat prezidențial, deci cu puteri sporite pentru el - președinte ales prin vot popular. Deja în etapa următoare, când din cauza traseismului a apărut problema instabilității majorității dominate de socialiști din parlament, Igor Dodon a semnalat că-și dorește substituția mandatului reprezentativ pentru deputați cu cel imperativ.
Dar ambele idei sunt mai mult neagreate decât privite cu ochi buni la nivel general, prin urmare nu e sigur că ar sta în picioare pentru actuala reformă pornită de președinte.
Sondajele, pe de altă parte, sunt de natură să alimenteze neliniști în echipa președintelui, ceea ce explică hotărârea unora care văd în inițiativa sa o campanie de căutare a popularității pierdute. Chiar astăzi, președintele a călătorit la Moscova și, deşi Kremlinul a negat că se va întâlni cu Putin, observatorii au încadrat cu fermitate vizita în același arsenal de pregătiri ale lui Igor Dodon de apropiata cursă electorală.