Un ziar în fiecare seară: Gazeta de Chişinău

Invitata este Victoria Popa de la Gazeta de Chişinău.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: Gazeta de Chişinău

În ediția de mâine a „GAZETEI de Chișinău” în articolul său „Recidiva propagandei ruseşti” editorialistul și scriitorul Mircea V. Ciobanu scrie despre propaganda rusă, readusă în spaţiul nostru de consum cu votul socialiştilor şi al fugarilor. „Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră impune reguli simple. Posturile de televiziune din ţările care nu au semnat-o (d.e., Rusia) nu au acces pe piaţa comunităţilor care se conduc de principiile acestei Convenţii. Exista şi la noi o decizie a parlamentului moldovenesc care solicita respectarea Convenţiei europene. Dar socialiştii, împreună cu deputaţii devotaţi lui Plahotniuc (tocmai cei care acum câţiva ani „interziceau” – indirect – propaganda rusă!) au redeschis vama mediatică pentru contrabanda cu produsele alterate ale propagandei ruseşti.”

În post scriptum editorialistul spune că „E suficient să urmăreşti comportamentul isteric al politicienilor „noştri” abonaţi la televiziunile oficiale ruseşti, ca să observi cât de grave sunt consecinţele propagandei TV agresive asupra psihicului uman.”

„ Libertatea de exprimare, azi” este titlul editorialului scris de Adrian CIUBOTARU. „Cel mai grav e că unii își arogă controlul asupra adevărului. Înainte, pe binefăcătorii omenirii îi chinuiau adevărurile religioase, naționale; în prezent, îi obsedează cele științifice și sociale. Dogmele științei și ale dreptății sociale au înlocuit puzderia de „drepte învățături” ale religiei și istoriei. Biletul de admitere în „lumea bună” e îmbrățișarea concepțiilor și viziunilor acceptate de mințile cele mai avansate (citește: progresiste) ale momentului. Pe când cei care se îndoiesc de ortodoxiile zilei (teoria climatică, Big-Bang-ul, corectitudinea politică etc.) sunt puși imediat la zidul infamiei sau, în cel mai bun caz, calificați drept obscurantiști, retrograzi, reacționari, ciudați ș.a.m.d.”

Tot în GAZETA de Chișinău citiți și o anchetă, scrisă de Julieta Savițchi, intitulată „Bomba de 12 milioane de lei de lângă Nisporeni”. „Groapa de gunoi, pentru amenajarea căreia s-au cheltuit mai multe milioane din banii publici, este deja plină, iar autorităţile locale nu se prea grăbesc să amenajeze o altă groapă. Ecologiştii dau alarma că nu sunt respectate regulile pentru evitarea unui dezastru de mediu, iar cei din administraţia oraşului Nisporeni se laudă că au cel mai bine amenajat poligon pentru deşeuri din R. Moldova.”

La aceeași temă din alt articol aflați că „Singura linie de sortare a deșeurilor mixte din Chișinău s-a închis, iar acum toate gunoaiele municipiului ajung la gunoiștea de la Țânțăreni. Odată cu închiderea stației de sortare a deșeurilor, 200 de angajați și-au pierdut locul de muncă. Într-o scrisoare publică se invocă faptul că stația deschisă de „ABS Recycling” funcționa în pagubă, iar Primăria Chișinău, ca partener în proiectul lansat în 2017, nu i-ar fi susținut.” Aflați din articolul Nataliei Munteanu cine trebuie să plătească pentru gestionarea deșeurilor.