Your browser doesn’t support HTML5
Mâine în Gazeta de Chișinău citiți editorialul „Librăriile. Un an de singurătate”, semnat de editorialistul Mircea V. Ciobanu. „Dincolo de restricţii şi impedimente adiacente, experienţa acestui an a arătat un spor al interesului (în lume, mai puţin la noi) faţă de carte.”; „Fără prea mari surprize, e de remarcat că cel mai bine se descurcă cu administrarea pandemiei, relansarea economiei şi dezvoltarea durabilă a comunităţii, ţările care au un bun suport civilizator. Care au ştiut dintotdeauna să aprecieze cartea şi cunoştinţele. Alte remedii eficiente nu există. Ai noştri? Ai noştri mai au încă mult de citit... ”
În Gazetă citiți și interviul „Transnistria este văzută cu mari suspiciuni de către Kiev” cu politologul Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (grup de experți din Cernăuți), redactor-șef al Centrului Media BucPress. Comentatorul politic, Marin Gherman, relatează pentru GAZETA de Chișinău starea de spirit din Ucraina, ce trăiesc oamenii din regiunile ocupate în aceste momente de tensiune maximă provocată de concentrarea trupelor ruse la hotarul cu Ucraina. Analistul face o paralelă între situația din Transnistria și cea din estul Ucrainei.
Mulți reprezentanți ai instituțiilor statului continuă să cheltuiască iresponsabil
„Bani pentru Kotovski pe timp de pandemie” este titlul unui alt articol, semnat de jurnalista Svetlana Corobceanu. „În pofida pandemiei și a situației economice extrem de grave, mulți reprezentanți ai instituțiilor statului continuă să cheltuiască iresponsabil și după bunul lor plac banul public. Spre exemplu, Consiliul municipal Hâncești a decis săptămâna trecută să ia un credit de 2,5 milioane de lei de la BC Victoriabank, cu o rată a dobânzii de 8,5%. Circa 300 de mii de lei din aceștia vor fi investiți în reparația monumentului lui Grigore Kotovski din Hâncești. Iar la Ruseștii Noi, Ialoveni, consilierii au decis să aloce 150 de mii de lei din soldul primăriei, care e de doar 400 de mii de lei, ca să cumpere un automobil. Și asta, în timp ce primarul i-a anunțat că nu are nevoie de automobil și le-a cerut să nu se atingă de banii din sold, necesari pentru finalizarea unor proiecte de dezvoltare a localității”.
Tot în GAZETA de Chișinău este publicată investigația despre „Gunoiștea discordiei de la Pașcani”, scrisă de Julieta Savițchi. „O gunoişte făcută pe un deal de deasupra satului Porumbeni din comuna Paşcani, raionul Criuleni, sufocă de mai mulţi ani locuitorii din zonă şi poluează mediul ambiant. În zilele caniculare mirosul emanat de gunoişte se extinde ca un capac deasupra Porumbenilor şi Paşcanilor şi se face simţit şi în localităţile vecine, Măgdăceşti şi Cricova. Când e vânt puternic, mii de pungi de plastic sunt ridicate în aer, apoi aşternute prin curţile oamenilor, zonele verzi şi albia râului Ichel.”