Your browser doesn’t support HTML5
În dimineața zilei de astăzi, un medic din cadrul Spitalului Clinic Municipal Sfântul „Arhanghel Mihail” a alertat poliția, în legătură cu un caz de suicid care a avut loc în instituție. Bărbatul care și-a pus capăt zilelor avea 68 de ani și a fost internat în spital pe data de 13 noiembrie. Acesta s-a aruncat în gol de la etajul 4 al instituției, imediat după ce medicii plecase din salon. Bărbatul dezvoltase o formă gravă de Covid19. Este al doilea incident de acest fel care are loc în cadrul spitalului. În luna iulie, o altă femeie infectată cu SARS-CoV-2 s-a sinucis în baia instituției.
De astăzi intră în vigoare noile măsuri privind starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, instituită până la 15 ianuarie 2021. Astfel, se închid discotecile, teatrele, cinematografele și se anulează concertele, iar restaurantele își sistează activitatea între orele 22.00-7.00. Însă se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane.De asemenea, se permite organizarea și desfășurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane.
În timp ce numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 este în creștere și situația este la fel de dificilă în mai multe regiuni de pe Glob, este greu de prezis sfârșitul pandemiei. Cu toate acestea, unul dintre creatorii vaccinului împotriva COVID-19, Profesorul Ugur Sahin și co-fondator al BioNTech, - baiontec a declarat într-un interviu pentru BBC că vaccinul conceput ar putea reduce cu mult cazurile infectării spre începutul verii, iar viața va reveni din nou la normal în iarna 2021. La început de noiembrie, BioNTech – baiontec a anunțat că rezultatele testării vaccinului demonstrează o eficacitate de 90% în prevenirea infectării cu COVID-19. Pentru BBC, Ugur Sahin a declarat: „Sunt foarte sigur că transmiterea virusului de la o persoană la alta ar putea fi redusă de un asemenea vaccin eficient, dacă nu la 90%, cel puțin la 50%, însă nu trebuie să uităm că și un asemenea rezultat va avea un impact favorabil pentru stoparea pandemiei”.
Totuși, există îngrijorarea că vaccinul va putea fi mai puțin eficient din cauza mutațiilor pe care le suportă noul coronavirus. Potrivit virusologilor britanici, acest lucru nu înseamnă că vaccinul va fi total ineficient, dar că elaborarea unui vaccin adaptabil, ce ar livra un răspuns rapid ar putea fi cea mai bună opțiune.