Pacienții cu Covid19, care se tratează acasă, vor primi medicamente compensate. Ministerul Sănătății a prezentat astăzi protocolul actualizat pentru medicii de familie. Astfel, asimptomaticii nu vor primi tratament la domiciliu, simptomaticii vor primi tratament potrivit simptomelor, iar cei cu forme moderate - o serie de medicamente pe care Ministerul Sănătății se angajează să le compenseze.
Totodată, a fost aprobată lista investigațiilor de laborator și instrumentale pentru examinarea pacienților cu semne de agravare a bolii și reglementat mecanismul de acces a pacienților infectați cu COVID-19 la investigații în condiții de ambulatoriu.
Au fost revizuite și criteriile de spitalizare, inclusiv în baza investigațiilor realizate în condiții de ambulatoriu și criteriile de excludere din izolare/tratament la domiciliu și revenire în câmpul de muncă sau în instituții de învățământ.
Cu privire la testarea populației pentru detecția infecției COVID-19, a fost inclusă utilizarea testelor rapide de depistare a antigenului SARS CoV-2. Moldova urmează să cumpere 300 de mii de astfel de teste.
Tot la capitolul Covid19, citiți un interviu cu Ion Chesov, anestezist de specialitate. Acesta a povestit pentru sănătate INFO ce se întâmplă cu pacienții cu Sars-cov-2 care ajung la terapie intensivă, care sunt problemele de aprovizionare cu oxigen a acestor secții și prin ce emoții trec medicii, atunci când moare un pacient din cauza Covid19.
Într-un alt interviu, Alexia Caisân, reprezentanta unei companii importatoae de medicamente a vorbit despre cele mai acute probleme, care s-au evidențiat în pandemia covid, la capitolul aprovizionare cu medicamente a țări.
Bolile netransmisibile reprezintă acum 7 dintre primele 10 cauze de deces din lume, conform estimărilor OMS din 2019 privind sănătatea globală. Estimările relevă tendințele din ultimele 2 decenii în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea cauzată de boli și leziuni. Acestea evidențiază în mod clar necesitatea unei concentrări globale intensificate asupra prevenirii și tratării bolilor cardiovasculare, a cancerului, diabetului și a bolilor respiratorii cronice, precum și a combaterii leziunilor, în toate regiunile lumii, așa cum este stabilit în agenda pentru obiectivele ONU de dezvoltare durabilă. Pe primele locuri în topul deceselor se află Boala cardiacă ischemică – cu 8,9 milioane de decese, Accidentul vascular cerebral – 6 milioane de decese, Boala pulmonară obstructivă cronică – aprox. Peste 3 milioane de decese.
Iar de pe Sanoteca.md aflați cât timp pot sta congelați embrionii umani și când pot fi implantați în uterul femeii.