Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md

Invitata este Elena Cioina de la sanatateinfo.md.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md

„Societatea academică și practică din domeniul sănătății și societatea civilă cer premierului și președintelui Parlamentului abrogarea imediată a modificărilor la Legea tutunului, votate săptămâna trecută în toiul nopții de deputații socialiști și cei din grupul Pentru Moldova. Semnatarii atenționează că modificările operate subminează eforturile de control al tutunului și angajamentele Republicii Moldova asumate pentru a îmbunătăți nivelul protecției sănătății publice, în conformitate cu prevederile Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului. Modificările propuse de un deputat, și susținute de legislatori, se referă la articolul 23, alineatul 1 al legi prin care se propune majorarea de la 20 de miligrame la 72 a cantității de nicotină, care se conține într-un miligram de lichid din țigaretele electronice și din flacoanele de reumplere. Este vorba de o mărire de 3,5 ori a cantității de nicotine. Specialiștii spun că modificarea va avea consecințe devastatoare pentru sănătatea publică. O altă modificare susținută a fost eliminarea din lege a interdicțiilor de afișare a dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare și reîncălzire a produselor din tutun, ceea ce înseamnă că industria poate să-și promoveze nestingherit produsele, în afara oricărui cadru legal.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat aprobarea vaccinului BioNTech/Pfizer, primul vaccin împotriva COVID-19 din Uniunea Europeană. EMA a recomandat acordarea unei autorizații condiționate de introducere pe piață pentru vaccinul Comirnaty dezvoltat pentru prevenirea COVID-19 printre persoanele cu vârsta de la 16 ani. Avizul științific al EMA deschide calea pentru prima autorizație de introducere pe piață a unui vaccin COVID-19 în UE de către Comisia Europeană, cu toate garanțiile, controalele și obligațiile pe care aceasta le presupune. Emer Cook, Șefa EMA s-a arătat sigură că vaccinul este eficient inclusiv în cazul noilor mutații și că discuțiile despre scepticismul privind crearea într-un timp record a vaccinului nu sunt justificate. Totodată, șefa EMA a transmis că vaccinul va fi disponibil pentru toate țările UE în același timp.

Răspândirea rapidă a unei noi tulpini de Coronavirus constituie motivul instituirii unor reguli mai stricte în Marea Britanie. Toată lumea se întreabă cât de periculoasă este noua tulpină, cât este de probabil să se extindă în întreaga lume și dacă vaccinurile deja dezvoltate vor fie eficiente în cazul noii tulpini. Între timp, mai multe țări au anulat zborurile către Marea Britanie, inclusiv Republica Moldova. De ce cauzează îngrijorare această mutație?

Trei informații obținute până acum atrag atenția:

• Noua tulpină înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului.

• Are mutații care afectează o parte a virusului care ar putea fi importantă.

• Unele dintre aceste mutații au demonstrat deja în laborator că sporesc capacitatea virusului de a infecta celulele. Toate acestea duc la concluzia că este o mutație care face ca virusul să se răspândească mai ușor. Cu toate acestea, nu avem o certitudine absolută. Probabil că noua tulpină apărută în Londra ține de locație și anume de faptul că nu au fost impuse foarte multe restricții în ultima perioadă.

Noua mutație a fost detectată pentru prima dată în luna septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile de infectare din Londra conțineau noua variantă. Aceasta a atins aproape două treimi dintre cazuri la jumătatea lunii decembrie. Matematicienii încearcă prin diverse calcule să înțeleagă cât de rapid se răspândește, dar acest lucru depinde și de virus, și de oameni. Premierul Boris Johnson a anunțat că noua mutație poate fi cu până la 70% mai transmisibilă.

Se crede că mutația a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului. Această mutație este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei. Datele de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale probelor virale din întreaga lume, sugerează că astfel de cazuri ar fi în Danemarca și Australia. Mai nou, și Olanda a raportat cazuri.O variantă similară care a apărut în Africa de Sud împărtășește unele dintre aceleași mutații, dar pare să nu aibă legătură cu aceasta.”