Your browser doesn’t support HTML5
Ministerul Sănătății are trei noi secretari de stat. Aceștia vor prelua funcțiile începând de mâine. Este vorba despre Igor Curov, Denis Cernelea și Vasile Cușcă. Igor Curov Este aboslvent al USMF „N.Testemițanu” și până acum a fost vicedirector medical la Institutul de Medicină Urgentă, fiind implicat în managementul pacienților cu Covid. Cel de-al doilea secretar de stat, care urmează să fie responsabil de domeniul sănătății publice, este Denis Cernelea. În acest moment el este directorul Centrului Municipal Covid19. Și el este absolvent al Universității de Medicină. Vasile Cușcă, este cel de-al treilea secretar de stat. Este angajat al MSMPS din 1999 și deține o vastă experiență în domeniul social, a precizat Tatiana Zatîc. Premierul Aureliu Ciocoi a declarat că mandatele secretarilor de stat sunt valabile pe parioada mandatului acestui Guvern.
Moldova se împrumută cu zeci de milioane de dolari pentru a cumpăra vaccinuri mai scumpe decât au cumpărat țările din Africa și de cel puțin 3 ori mai scumpe, decât a cumpărat Uniunea Eropeană. În cadrul unui proiect cu Banca Mondială, Ministerul Sănătății ar urma să cumpere, pe bani din împrumut, vaccinuri pentru etapele doi, trei și patru de vaccinare, extrem de scumpe. Proiectul „Moldova Emergency COVID-19 Response” care ar urma să fie analizat pe data de 26 martie, prevede că în total, pentru răspunsul la Covid-19, Republica Moldova ar urma să se împrumute de la Banca Mondială cu peste 90 de milioane de dolari. O parte din bani deja au fost folosiți pentru procurări de echipamente medicale și de protecție. Pentru subcomponenta de vaccinuri ar urma să ne îndatorăm cu 24,8 milioane de dolari. De exemplu, pentru etapa a doua – unde se planifică procurarea vaccinurilor numai pentru 10% populație, Guvernul ar urma să plătească aproximativ 11,1 milioane de dolari pentru vaccinuri. Pentru etapele III și IV, care vor cuprinde câte 20% populație, cheltuielile sunt estimate fiecare dintre ele la câte 19,03 milioane de dolari, ceea ce cumulativ înseamnă 38,06 milioane de dolari. O doză de vaccin ar urma să ne coste 10,55 dolari, plus transportul. Potrivit unei platforme dedicată transparenței vaccinurilor, dezvoltată de UNICEF, Comisia Europeană a procurat vaccinuri de la AstraZeneca cu 3,5 dolari doza, SUA a cumpărat cu 4 dolari doza. India a cumpărat de la AstraZeneca cu 2,72 dolari doza, Brazilia – cu 3,16 dolari doza. Au existat și excepții, desigur. Un exemplu este Uganda care a fost nevoită să procure vaccinul AstraZeneca cu 8 dolari doza. Dar premierul acestei țări nu a tăcut, ci a făcut un apel la nivel internațional pentru transparentizarea prețurilor vaccinurilor și a îndemnat producătorii să pună umanitatea pe primul loc, în astfel de cazuri extrem de complicate. Sănătate INFO va reveni cu poziția Guvernului și a Băncii Mondiale pe marginea proiectului menționat în articol.
Și tot pe Sănătate INFO citiți un reportaj despre imunizarea împotriva Covid19. Ce cred oamenii despre ea și ce vaccinuri ar prefera, în cazul în care se vor decide să le administreze.