Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md

Invitata este Elena Cioina de la sanatateinfo.md.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md

Scandalul imunizării în afara listelor de așteptare ia amploare în raionul Edineț. Procuratura locală a inițiat o anchetă și verifică cine și cum s-a vaccinat împotriva Covid19, inclusiv dacă printre persoanele imunizate sunt și funcționari publici din raion sau rudele acestora. Cel puțin asta a declarat vicepreședintele Raionului Edineț Ivan Nistor, care a confirmat pentru Sănătate INFO că într-adevăr au fost imunizate persoane, care nu sunt lucrători medicali. Funcționarul a spus că deja are și lista vaccinaților, doar că nu poate să ne dea numele celor imunizați, deoarece sunt date cu caracter personal. În același timp, la Ungheni, responsabilii de sănătatea publică spun că procesul de imunizare a lucrătorilor medicali decurge foarte lent, unii chiar refuzând serul. Din acest motiv s-a decis vaccinarea specialiștilor din prima linie de la alte instituții publice.

Este nevoie urgent de a reporni efortul global de a pune capăt tuberculozei

Din cauza pandemiei Covid-19, numărul persoanelor care au beneficiat de îngrijire în tratamentul tuberculozei a scăzut cu 1,4 milioane. „Este nevoie urgent de a reporni efortul global de a pune capăt tuberculozei”, afirmă experții OMS. Datele preliminare ale organizației arată că în anul pandemic numărul persoanelor care au beneficiat de îngrijire în tratamentul TB a scăzut dramatic față de anul 2019. Sunt date combinate din peste 80 de țări. Acest lucru înseamnă o reducere de 21% a îngrijirilor față de anul precedent. Printre țările cu cele mai mari lacune se numără Indonezia, unde tratamentul și îngrijirile s-au redus cu 42%, Africa de Sud – cu (41%), Filipine – cu (37%) și India – cu (25%). Republica Moldova a înregistrat și ea o diminuare a depistării cazurilor noi de TB cu aproape 40 la sută.

Potrivit unui comunicat de presă al OMS, este esențial să se construiască sisteme de sănătate astfel încât toată lumea să poată beneficia de serviciile de care este nevoie. Unele țări au luat deja măsuri pentru a atenua impactul COVID-19 asupra furnizării serviciilor, prin consolidarea controlului infecțiilor; extinderea utilizării tehnologiilor digitale pentru a oferi consiliere și asistență la distanță și furnizarea de servicii la domiciliu pentru prevenirea și îngrijirea persoanelor cu TB.

Tot pe Sănătate INFO puteți citi un interviu cu directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan, care spune că în Moldova, anul trecut, practic nu s-au făcut operații de transplant. Nu au fost donatori, explică managerul. Potrivit lui, lipsa donatorilor și a înțelegerii procesului de transplant sunt printre cele mai mari provocări ale specialiștilor din acest domeniu. „De unde vreți să facem transplanturi, dacă oamenii mor acasă, cu convingerea că transfuzia este de la diavol, iar la cimitir oamenii sunt îngropați cu tot cu organe?”

Mai citiți pe Sănătate INFO de ce în Moldova este nevoie de un Centru de instruire în îngrijiri paliative și de ce instruirea personalului implicat în acest serviciu este obligatorie.