Your browser doesn’t support HTML5
„Ministerul Sănătății ne anunță că membrii Comitetului național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 au aprobat cantitatea de 2.074.742 de doze de vaccin, care urmează să fie achiziționate prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX. De asemenea, comisia a luat decizia de a fi achiziționate 100.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, prin procedura de contractare directă, dar și 700 de mii de vaccinuri Sputnik V.
După ce Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a eșuat în cele trei tentative ale sale de a cumpăra vaccinuri anticovid-19, vineri, 9 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că, totuși, Moldova va cumpăra 400 de mii de doze de vaccin SINOVAC. Aceasta, deși serul nu este aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului, respectiv, de către OMS și nici de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Moldova.
De asemenea, în țară au ajuns în acest weekend, alte 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX și 132.000 de doze de vaccin AstraZeneca, din lotul de ajutor umanitar oferit cu generozitate de România.
Imunizarea anticovid-19 a început pe 2 martie, până acum fiind vaccinate 93.466 de persoane, dintre care 9.825 cu ambele doze.
Un nou raport al OMS arată că știința nu reușește să vină cu un răspuns adecvat la problema rezistenței antimicrobiene. Un mecanism mondial pornit cu scopul de accelera știința în acest domeniu aduce speranță că lucrurile s-ar putea schimba. Niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în prezent în dezvoltare nu sunt eficiente în cazul celor mai periculoase bacterii din lume, potrivit unui raport al OMS. Raportul din 2020 arată că majoritatea antibioticelor aflate în dezvoltare oferă beneficii clinice limitate față de tratamentele existente, 82% dintre antibioticele recent aprobate sunt derivate din clasele de antibiotice existente pentru care rezistența microbiană este deja bine stabilită. Respectiv, constată autorii, dezvoltarea de noi antibiotice este insuficientă pentru a aborda provocarea creșterii apariției și răspândirii rezistenței antimicrobiene.”
(Transcriere: Alla Ceapai)