Un început în noul Orient Mijlociu

O ceremonie la Casă Albă a consfințit stabilirea de relații diplomatice între Israel și două state arabe: Emiratele Arabe Unite și Bahrein.

Președintele Trump a fost gazda ceremoniei care a oferit un cadru legal stabilirii de relații diplomatice între Israel și două țări din Golful Arabic, Emiratele Arabe Unite și Bahrein.

Your browser doesn’t support HTML5

Un început în noul Orient Mijlociu

„Ne aflăm astăzi aici pentru a schimba cursul istoriei” – a spus președintele Trump, continuând „După decenii de diviziuni și conflict, marcăm un început în noul Orient Mijlociu”. Șeful executivului american le-a mulțumit liderilor prezenți pentru curajul de care dau dovadă, deschizând calea pentru ca populații de origini și credințe diferite să coexiste în regiune.

### Vezi și... ### După Emiratele Arabe Unite, și Bahrainul a decis să-și normalizeze relațiile cu Israelul

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a participat la ceremonie, în timp ce cele două țări arabe au fost reprezentate nu de lideri, ci de miniștrii de externe. Acest detaliu organizatoric și pandemia coronavirus au privat administrația Trump de un moment similar cu altele anterioare, cu strângeri de mâini și fotografii simbolice. Dar asta nu știrbește caracterul istoric al evenimentului. Ultimul stat arab care a stabilit relații diplomatice cu Israelul a fost Iordania în 1994, după ce primul fusese Egiptul în 1979.

### Vezi și... ### SUA: politică externă cu miză electorală internă

Un alt fapt semnificativ este că palestinienii au respins aceste acorduri, lideri spunând că cele două țări arabe ar fi trădat interesele palestinienilor, când au stabilit relații cu Israelul. Nici Emiratele și nici Bahreinul nu erau în stare de război cu Israelul și, în consecință, nu este vorba despre tratate de pace, dar ambele țări refuzaseră până acum să recunoască legitimitatea Israelului.

Țări arabe cu majoritate sunnită s-au apropiat în ultimii ani de Israel, în special recunoscând că au un inamic comun, Iranul. La ceremonie, Trump a exprimat dorința de a încheia un acord nuclear cu Iranul, după ce s-a retras din cel semnat de Barack Obama. Donald Trump a anticipat că alte cinci țări arabe s-ar putea alătură în curând celor două, care au recunoscut Israelul, dar nu le-a numit.