„Una din cele mai dure hotărâri” CEDO care vizează R. Moldova | Potențial de export nevalorificat în UE

Mere moldovenești.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Republica Moldova ar putea fi obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) să achite peste 3 milioane de euro unei companii românești pentru că un judecător ar fi falsificat un dosar civil. Portalul NewsMaker îl citează pe directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, cu declarația că Înalta Curte a pronunțat „una din cele mai dure hotărâri”. Dacă decizia va fi aplicată, statul moldovean ar putea fi obligat să achite o daună materială de milioane de euro unei firme de construcții din România, care, în 2007, se asociase cu o companie controlată de politicianul Victor Șelin, pentru a construi drumuri în Republica Moldova. În cele din urmă, relațiile dintre cele două părți au ajuns în instanțele moldovene, unde s-a luat „o hotărâre arbitrară” în lipsa companiei românești. În concluzie, CEDO nu a luat o decizie finală și a menționat că așteaptă o eventuală împăcare a Guvernului Moldovei cu compania românească.
  • Încercările de destabilizare a situației din Republica Moldova cresc de la o zi la alta, iar în spatele acestor tentative ar sta, după cum spune președinta Maia Sandu, hoți și corupți care vor să răstoarne actuala putere de la Chișinău pentru a instala un guvern care să-i permită Rusiei să implice Republica Moldova în război. Într-o declarație pentru presă, șefa statului a anunțat că trădarea de patrie va fi sancționată dur. De altfel, Maia Sandu ia în calcul și modificarea temporară a legislației, astfel încât poliția să poată asigura ordinea publică chiar și în condițiile în care „unii actori din administrația locală sabotează efortul de a menține ordinea”. Președinta a spus că presiunile la care este supusă Republica Moldova cresc în fiecare zi și că este de datoria tuturor să nu se lase manipulați și provocați, notează Jurnal.md.
  • Republica Moldova urmează să aibă un nou procuror general interimar, după ce mandatul lui Dumitru Robu a expirat săptămâna trecută, scrie Agora.md, citând o decizie a Consiliului Suprem al Procurorilor care a înaintat pentru această funcție candidatura lui Ion Munteanu. Președinta Maia Sandu ar urma să semneze un decret de numire în funcție a acestuia dacă este de acord cu candidatura. Ziarul de Gardă trece în revistă averea lui Ion Munteanu, investigațiile jurnalistice anterioare demonstrau că aspirantul la funcția de procuror general interimar locuiește într-o casă de milioane, despre care susține că i-a fost donată de socri. Ziariștii de investigație scriu că procurorul a fost încurajat de mai multe ori în ultimii ani, cu diverse insigne sau diplome.
  • Întreprinderea de Stat Moldaeroservice a ajuns în procedură de insolvabilitate, urmare a datoriilor acumulate față de angajați, bugetul de stat și furnizori. Portalul Mold-Street titrează că elicopterele întreprinderii sunt bune doar „ca exponate de muzeu”, ilustrând astfel starea în care a ajuns întreprinderea. Sursa citată mai notează că, la finele lunii septembrie, Judecătoria Chișinău, sediul Centru a admis înaintarea unei cereri privind încetarea procesului de insolvabilitate față de Moldaeroservice, iar administrator al insolvabilității a fost desemnat Veaceslav Timotin. Despre acesta, portalul scrie că s-a ocupat anterior de insolvența altor companii ale statului.
  • Republica Moldova este încurajată să-și valorifice potențialul de export în Uniunea Europeană în următorii patru ani. Delegația Europeană de la Chișinău spune că în prezent există un potențial nerealizat de export pe piețele blocului comunitar în valoare de peste un miliard de dolari, potrivit TVR Moldova. Sectoarele cu potențial nerealizat de export către Uniune sunt electronicele, semințele oleaginoase și fructele. De asemenea, piețele europene sunt deschise pentru îmbrăcăminte și produse alcoolice pe care Chișinăul le-ar putea exporta spre țările blocului comunitar. Dintre țările europene, România este cea mai valorificată piață de desfacere pentru Republica Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook este populară știrea de la TVR Moldova care a relatat că rachetele lansate de forțele ruse prin spațiul aerian al Republicii Moldova ar fi putut provoca o tragedie de proporții.
  • Populară pe această rețea socială este și știre Europei Libere că Germania va livra rapid Ucrainei sisteme de apărare anti-aeriană.
  • De atenția publicului de pe Instagram se bucură imaginile video publicate de Europa Liberă în care protestatarii Partidului Șor, din centrul Chișinăului, sunt indignați de intervenția poliției care a venit să elibereze carosabilul de corturile care blocau circulația pe principala arteră a orașului.