Your browser doesn’t support HTML5
Rata de imunizare împotriva virusului SARS-Cov-2 în Republica Moldova continuă să fie una dintre cele mai scăzute din Europa, în condițiile în care tot mai puțini moldoveni decid să-și administreze un vaccin anti-COVID, scrie Radio Chișinău. Spre exemplu, potrivit datelor Ministerului Sănătății, la maratonul vaccinării, organizat în acest week-end, doar 326 de persoane s-au vaccinat cu prima doză împotriva COVID-19, iar acest lucru îi pune în gardă pe responsabilii din sănătate. Acest grup social neimunizat existent va fi o sursă pentru apariția unui nou focar în Republica Moldova, a declarat coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, într-un interviu pentru Radio Chișinău.
Gazeta de Chișinău citează date ale Asociației Promo-Lex, potrivit cărora autoritățile de la Chișinău nu dețin date oficiale cu privire la numărul oamenilor care au fost obligați pe parcursul a trei decenii să se refugieze din Transnistria, iar un mecanism de protecție a persoanelor intern strămutate nu există. Potrivit experților citați de Gazeta de Chișinău, este necesar un cadru normativ cu privire la persoanele intern strămutate. Mai ales că „administrația secesionistă are unul din cele mai rele caziere în domeniul drepturilor omului din Europa, iar persecuțiile din partea structurilor de forță din stânga Nistrului obligă persoanele să părăsească domiciliul lor”. Reporterii publicației citează date neoficiale potrivit cărora, aproape 130 de mii de persoane s-au refugiat din Transnistria timp de 30 de ani.
Într-un interviu pentru Deutsche Welle, președinta Autorității Naționale pentru Integritate, Rodica Antoci a declarat că și-ar dori ca instituția pe care o conduce să fie susținută și în interiorul țării, nu doar partenerii din exterior. „Nu mi se pare normal când partenerii de dezvoltare sunt nevoiți să intervină de fiecare dată când cineva încearcă să ne blocheze”, a spus Rodica Antoci. Autoritatea Națională de Integritate a început să funcționeze de facto în Republica Moldova de aproximativ trei ani. O lungă perioadă a fost o instituție amorfă, controlată politic, care doar consuma resurse bugetare fără să livreze nimic. Când, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, a început să emită acte de constatare împotriva funcționarilor și demnitarilor de stat corupți, politicienii aflați la putere au încercat să-i taie din competențe și au lăsat-o cu un buget aproape simbolic, scrie Deutsche Welle.
Moldova.org dedică un amplu articol grupurilor de donație de obiecte. Încă din 2003, în multe țări ale lumii, pe rețelele de socializare au fost create mii de asemenea grupuri – Freecycle, care intermediază între persoanele care au lucruri pe care nu le mai doresc și persoanele care le-ar putea folosi. Astfel, dacă mai înainte a doua viață a lucrurilor era o chestiune de lipsă de bani, astăzi ține mai mult de ecologie și consum responsabil. Un astfel de grup a fost creat și în Republica Moldova. Free Cycle Chișinău activează de un an și jumătate și întrunește mai mult de 13 mii de membri. Scopul principal este de a oferi o viață cât mai lungă obiectelor folosite. Mai multe aflați pe Moldova.org.