Unele recomandări ale Comisiei de la Veneția vor fi aplicate, declară autoritățile moldovene

Autoritățile de la Chișinău au declarat că vor lua în considerare avizul critic al Comisiei de la Veneția privind modificarea Legii Procuraturii, iar unele recomandări vor fi aplicate.

### Vezi și... ### Comisia Veneția critică legea procuraturii. Opoziția cere demisia ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a atras atenția că „în Republica Moldova există unele particularități specifice, care nu pot fi comparate cu alte țări – în special, capturarea instituțiilor statului de către grupuri oligarhice și utilizarea justiției în scopuri private” – motiv pentru care nu se pot aplica toate recomandările Comisiei.

La rândul său, președinta comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, a declarat că în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția, noua Lege a Procuraturii va fi amendată, mai ales pentru a specifica principiile la baza evaluării performanțelor Procurorului General. Stamate a remarcat însă că pentru moment, trebuie păstrată schimbarea făcută la componența CSP, din care a fost scos Procurorul General, până ce instituția este „cu adevărat independentă”.

### Vezi și... ### „Harry Potter” și evaluarea externă a magistraților: de vorbă cu procurorul Iurie Lealin

Partea bună a avizului Comisiei de la Veneția, în opinia președintei comisiei juridice, este că experții europeni agreează ideea evaluării performanțelor Procurorului General.

Avizul trimis marți de experții Comisiei de la Veneția, care funcționează sub umbrela Consiliului Europei, fusese cerut de procurorul general Alexandr Stoianoglo, suspendat din funcție și pus sub acuzare.

La începutul anului viitor se așteaptă și un aviz privind evaluarea externă a magistraților, promovată de Ministerul Justiției în cadrul reformei începută de PAS încă din vară.