Parlamentarii europeni critică din nou legea anti-LGBTQ din Ungaria. Igor Dodon felicită Ungaria pentru adoptarea ei

În iunie 2021 s-a protestat și la Budupeste împotriva, pe atunci, proiectului de lege anti LGBTQ, care a intrat în vigoare pe 7 iulie. Budapesta, 16 iunie 2021.

Parlamentul European a dezbătut miercuri situația respectării statului de drept în Ungaria și Polonia, cele mai multe intervenții au vizat legea adoptată recent la Budapesta privind comunitatea LGBTQ, europarlamentarii, în marea lor majoritate, cerând Comisiei Europene și Consiliului să intervină, inlusiv cu aplicarea articolului 7 din Tratatul Uniunii. Reprezentantul președinției slovene a Consiliului UE, ministrul de Externe, Anze Logar, și vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, s-au pronunțat împotriva legislației anti-LGBTIQ din Ungaria.

„Demnitatea umană, egalitatea și respectarea drepturilor omului – în privința acestor valori, nu putem face compromisuri”, a spus Vera Jourova.

La Chișinău, liderul Socialiștilor Igor Dodon l-a felicitat pe premierul ungar Viktor Orban pentru adoptarea acestei legi controversate, în ciuda – subliniază el – „barierelor impuse de unii lideri ai Uniunii Europene și a lobby-ului liberal din țara sa”.

Totodată, Dodon s-a declarat recunoscător „prietenului și colegului” său maghiar Victor Orban, care, într-o scrisoare, îi mulțumise pentru – cum a spus liderul socialist – „sprijinul acordat legii care protejează minorii de propaganda pornografiei, violenței sexuale, homosexualității și a altor perversiuni”.