Ungaria a mai blocat ceva la UE: legea refacerii naturii

Pe fondul protestelor agricultorilor și presiunilor din partea altor grupuri de interese economice, sprijinite de partidele de dreapta, Uniunea Europeană își reduce tot mai mult ambițiile ecologice.

Soarta legislației Uniunii Europene destinată refacerii naturii în blocul cu 27 de membri a devenit incertă după ce luni Ungaria a anunțat că o va bloca, punând în pericol o majoritate fragilă de țări pe care contau inițiatorii.

Noua legislație europeană urma să fie votată luni la reuniunea miniștrilor Mediului din țările UE, la Bruxelles, dar votul a fost amânat după ce reprezentanta Ungariei, secretara de stat Aniko Raisz, a anunțat că Budapesta ar vota împotrivă.

Unguroaica a invocat ca motiv costul prea mare pentru fermieri al măsurilor propuse în vederea refacerii naturii europene pe o cincime din teritoriul țărilor membre, până în 2030.

„Sectorul agricol este foarte important, și nu doar în Ungaria, ci peste tot în Europa”, a spus emisara guvernului conservator-naționalist de la Budapesta, potrivit Reuters.

Obiectivul principal al legii, considerată una din cele mai îndrăznețe măsuri ecologice din istorie, este de a „vindeca” cele 81% din habitatele europene considerate în prezent ca fiind în stare proastă.

Împotriva adoptării legislației sunt acum Ungaria, Italia, Olanda și Suedia. Austria, Belgia, Finlanda și Polonia spun că s-ar abține de la vot. Celelalte țări sunt pentru.

Reuters scrie că orice schimbare de poziție din partea vreuneia din cele opt țări ar putea permite adoptarea legislației.

Aceeași agenție notează că impasul în care a ajuns legea se datorează în primul rând concesiilor făcute de politicieni femierilor care protestează de luni de zile în diferite țări din UE - inclusiv împotriva politicilor de mediu.

Țările care sprijină legislația au făcut apel la rațiune.

„Nu ne putem da bătuți. Fac apel la țările membre să găsească o soluție”, a spus ministra germană a Mediului, Steffi Lemke.

Colega ei din Spania, Teresa Ribera, a spus că ar fi o „iresponsabilitate enormă” să se reducă eforturile de a opri distrugerea naturii și schimbările climaterice.

De partea cealaltă, adversarii legislației au trimis la suferințele fermierilor. „Nu putem ignora situația din sectorul agricol”, a spus ministra-adjunctă a Mediului din Italia, Vannia Gava, din partidul de extremă-dreapta Lega Norte.

Cedări în fața tractoarelor

Associated Press amintește că ceea ce au respins luni ungurii a fost deja o variantă „îmblânzită” a legii originale, și consideră, ca și Reuters, că avem de-a face cu o nouă concesie făcută fermierilor, care blochează de luni de zile autostrăzi și centre de metropole, provocând piederi economice considerabile.

Anterior, Uniunea Europeană, care așteaptă alegeri europarlamentare în iunie, deja amânase interdicții referitoare la pesticide sau la lăsarea unor terenuri în paragină și acceptase controale mai puțin stricte la ferme.

Legea refacerii naturii a fost votată luna trecută în Parlamentul European, făcându-i pe deputații ecologiști să creadă că a fost depășit ultimul obstacol. N-a fost să fie.

„Chiar dacă suntem martorii secetei, inundațiilor și valurilor de căldură care au lovit multe regiuni ale Europei, amânarea votării legii naturii semnalează o posibilă pauză în eforturile de mediu, de dragul competitivității economice”, conchide AP.

Ungaria premierului naționalist-conservator Viktor Orban a devenit în ultimii ani o vedetă a blocării inițiativelor europene. În decembrie, cele 26 de colege din UE ale Ungariei au reușit să aprobe începerea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei (și Moldovei) doar după ce l-au convins pe Orban să iasă din sală când a avut loc votul.