Ungaria afirmă că noile legi vor risipi îngrijorările CE privind corupția

Șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyás

Guvernul ungar, care încearcă să prevină blocarea fondurilor Uniunii Europene din cauza preocupărilor legate de corupție, a declarat că este pregătit să trimită zilele următoare în parlament noi legi pentru a răspunde obiecțiilor Bruxelles-ului.

Guvernul Orban a făcut aceste afirmații pe 17 septembrie, cu câteva zile înainte de un anunț așteptat din partea Comisiei Europene, brațul executiv al UE, potrivit căruia blocul este pregătit să suspende transferul unor fonduri europene către Ungaria din cauza preocupărilor legate de corupție. De asemenea, vine după ce, la 15 septembrie, Parlamentul European (PE) a aprobat o rezoluție în care se afirmă că Ungaria nu mai este o „democrație deplină”.

### Vezi și... ### Partidul Fidesz reacționează la rezoluția PE care spune că Ungaria nu este o „democrație deplină”

Pe 17 septembrie, șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyás, a declarat că Budapesta va înființa un departament anticorupție și un grup de lucru cu organizații neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor UE pentru a răspunde cerințelor Comisiei.

„Guvernul a acceptat solicitările Comisiei Europene, iar în domeniile în care nu le puteam accepta, am reușit să ajungem la un compromis care să fie satisfăcător pentru ambele părți", le-a declarat Gulyás reporterilor. „La ședința de astăzi, guvernul a discutat aceste angajamente și le-a aprobat", a spus el, adăugând că noile legi urmează să intre în vigoare în noiembrie.