Ungaria: consultare populară pentru a opri compensațiile pentru condițiile din închisori și discriminarea romilor

Gardul de sârmă ghimpată ridicat de Ungaria la granița sudică, pentru a opri migrația din Balcani (punctul de granița Roszke și Horgos) 29 ianuarie 2020.

Guvernul ungar a anunţat joi că lansează luna viitoare o nouă „consultare națională” a cetăţenilor, pe tema despăgubirilor pentru cazurile de discriminare împotriva romilor sau a compensațiilor acordate deținuților. Inițiativa a fost imediat criticată de avocații pentru drepturile omului și apărători ai minorităților drept un atac direct „la principiile statului de drept” care va întării și prejudecățile împotriva minorității roma.

Gergely Gulyas, purtătorul de cuvânt al guvernului Orban a declarat joi, într-o conferință de presă că „este absurd să plătească anual miliarde de forinţi condamnaţilor'' pentru condiţiile din închisori, plăți la care guvernul ungar este obligat atât prin decizii date de CEDO cât și de tribunale naționale.

Guvernul ultra-conservator de la Budapesta a anunţat încă din luna ianuarie că suspendă plata compensațiilor pentru deţinuţii încarcerați în închisori suprapopulate.

Guvernul Orban susține că organizaţii „finanţate din străinătate şi care se pretind a fi organizaţii de apărare a drepturilor omului'' au reuşit să creeze un model de afaceri cu ajutorul unor asemenea dosare.

Începând din luna septembrie, guvernul Orban a blocat și plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în instanţă de familii de romi care au reclamat segregarea şcolară a circa 60 de copii romi. Premierul Orban a comentat că este „profund incorect'' ca familiile rome să „primască bani fără să muncească''.

Consultarea populară din martie va consta dintr-un chestionar cu 9 întrebări distribuit cetățenilor, cu scopul de a restabili „ordinea publică și morală”, a susținut purtătorul de cuvânt al guvernului, Gergely Gulyas.

Seria așa-numitelor „consultări populare” a început în 2015, când au fost puse întrebări despre „migranți și terorism”, ceea ce a provocat reacția șocată a agenției ONU pentru refugiați, care a avertizat că astfel de chestionare nu fac decât să ațâțe xenofobia.

### Vezi și... ### Propunere de suspendare a legii care a permis liberarea anticipată a lui Vlad Filat

În R.Moldova, aceeași prolemă, a suprapopulării închisorilor, a fost unul din motivele eliberării înainte de termen din închisoare a fostului premier Vlad Filat și a altor deținuți. Guvernul Chicu se pare că vrea să suspende acum legea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019 și care a permis deja reducerea pedepsei cu închisoarea pentru peste 1.500 de deținuți și să găsească alte metode de compensare.

România a abrogat deja, în decembrie 2019, recursul compensatoriu, creat tot din cauza condițiilor inumane din închisori. 21.000 de deținuți fuseseră eliberați în baza acestei legi, valabile din toamna lui 2017.