Budapesta a criticat joi decizia Comisiei Europene de a suspenda granturile destinate universităților maghiare, spunând că este „inacceptabilă și intolerabilă”, relatează agenția France Presse.
Luna trecută, executivul Uniunii Europene a anunțat că 21 de universități maghiare nu vor mai fi eligibile pentru finanțarea europeană prin granturi Erasmus ale UE, care permit studenților să studieze la instituții partenere din străinătate.
Universitățile nu vor fi eligibile nici pentru finanțarea europeană pentru programele de schimb de cercetare Orizont Europa ale blocului pan-european, a spus mai spus Comisia Europeană.
Decizia de luna trecută se încadrează în măsurile mai ample de înghețare a fondurilor Uniunii destinate Ungariei, din cauza măsurilor insuficiente luate de Budapesta pentru combaterea corupției, măsuri pe care blocul pan-european le cere cu insistență.
### Vezi și... ### Cum a încercat Viktor Orban să orbească 10 milioane de maghiari în fața războiului lui Putin„Ceea ce face Comisia Europeană cu Ungaria este inacceptabil și intolerabil”, a declarat presei șeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, Gergely Gulyás.
El a adăugat că Budapesta este dispusă să facă modificări legislative pentru a-i exclude pe politicienii din consiliile de conducere ale fundațiilor care supervizează universitățile maghiare, dacă această excludere este solicitată de Comisie.
Mai multe oficialități din partidul de guvernământ al lui Orbán, Fidesz, inclusiv miniștri și secretari de stat, fac parte în prezent în consiliile de conducere ale acestor fundații.
„Suntem îngrijorați legislația introdusă în Ungaria pe 1 noiembrie… care ușurează în esență implicarea unor responsabili politici de rang înalt în consiliile de conducere ale instituțiilor de interes public”, a declarat la Bruxelles Balázs Újvári, unul din purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene.
De la venirea sa la putere în 2010, Orbán a pus multe instituții de învățământ și culturale sub control guvernamental și a limitat autonomia școlilor și universităților.
Cele 21 de universități, inclusiv unele dintre cele mai importante colegii din Ungaria, au fost transformate în fundații private, în urma unei legi adoptate în 2021, despre care unii critici au spus că are ca scop consolidarea influenței partidului Fidesz în învățământ.
### Vezi și... ### Criticat pentru derapajele sale anti-democratice, premierul ungar cere dizolvarea Parlamentului EuropeanGuvernul insistă că noul model al fundațiilor pentru universități ajută la modernizarea învățământului superior prin facilitarea cooperării cu sectorul privat.
Gulyás a mai spus joi la Budapesta că dacă nu se ajunge la un compromis până în martie, guvernul va finanța de la bugetul de stat granturile Erasmus de anul viitor, estimate la 12,5 milioane de euro.
El a adăugat că Ungaria este dispusă să ducă acest caz la Curtea Europeană de Justiție, dacă Comisia Europeană insistă să blocheze fondurile respective.
O reducere a granturilor i-ar „afecta grav pe studenți, pe lectori, pe cercetătorii și pe alți angajați ai instituțiilor în cauză”, a declarat joi Rețeaua Academică Maghiare (OH), o organizație independentă a profesorilor maghiari, care a subliniat: „responsabilitatea pentru acest dezastru nu este a Uniunii Europene, ci doar a guvernului ungar”.
Budapesta și Bruxelles-ul negociază de luni de zile, după ce Uniunea Europeană a înghețat miliarde de euro în fonduri structurale destinate alocate Ungariei, cerând autorităților de la Budapesta să adopte reforme anticorupție.
### Vezi și... ### HWR: Guvernul ungar a folosit în mod abuziv date personale pentru campanii politice