Ungaria l-a scos din nou pe Patriarhul Kiril de pe lista sancțiunilor UE. El rămâne interzis de cehi și baltici

Patriarhul Kirill la slujba de Crăciun pe stil vechi din 2023, la Moscova.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto este citat de agențiile ruse de știri cu declarația că țara sa a reușit să-l scoată pe capul bisericii ortodoxe ruse de pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană înaintea celei de-a treia aniversări a invaziei ruse în Ucraina.

Szijjarto a anunțat într-un video publicat pe Facebook că Ungaria a blocat sancțiunile împotriva a 27 de persoane fizice și juridice din Rusia, inclusiv Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, Comitetul Olimpic Rus și două cluburi de fotbal, nenumite.

Potrivit TASS, Szijjarto a declarat că „era sancțiunilor s-a încheiat", iar Budapesta speră că „relațiile se vor îmbunătăți până la punctul în care aceste sancțiuni pot fi abandonate complet", în lumina discuțiilor dintre Rusia și Statele Unite.

P. Szijjarto, minstrul de Externe al Ungariei.

Declarația vine la o zi după ce miniștrii de externe din SUA și Rusia s-au întâlnit în Arabia Saudită pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către ruși, în februarie 2022.

Cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, ca stat-agresor în Ucraina, a fost adoptat miercuri și prevede inclusiv intrezicerea importurilor de aluminiu din Rusia.

Țările din UE ar fi vrut să-l sancționeze pe Patriarhul Kiril pentru declarația sale de slăvire a războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, pe care l-a numit cândva „sfânt”.

Ziarul ucrainean European Pravda a scris că Ungaria îl salvează periodic pe Kiril de sancțiunile UE, începând încă din 2022, la fiecare nou „pachet” - ultima oară în decembrie anul trecut, când a fost adoptată a 15-a rundă.

În schimb, altă țară central-europeană din UE și NATO, Cehia, continuă să-l aibă pe Kiril pe „lista neagră”, datorită poziției sale față de războiul din Ucraina.

În aprilie 2023, Praga a anunțat că Patriarhul este primul rus pe lista de interdicție de intrare în Cehia, citând sprijinul lui pentru regimul președintelui Vladimir Putin și glorificarea invaziei rusești în Ucraina.

În august 2024, Cehia l-a expulzat pentru motive ce țin de securitatea națională pe capul bisericii ortodoxe cehești (confesiune minoritară), rusul Nikolai Lișceniuk, considerat un slujitor fidel al lui Kiril.

Kiril are de asemenea interdicții de intrare în țările baltice încă din anul 2022, tot din cauza sprijinirii invadării Ucrainei, ca și în general a politicilor agresive ale Rusiei față de vecinii ei.

Deputații din Parlamentul Estoniei au dezbătut marți un proiect de lege care ar impune efectiv Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhatului Moscovei, filiala Bisericii Ortodoxe Ruse, să rupă legăturile cu Moscova și cu Patriarhul Kiril - sau să fie lichidată.

Rusia a protestat față de fiecare asemenea demers, punându-l pe seama „rusofobiei” țărilor respective.

Miercuri, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a informat Duma de Stat de la Moscova că l-a „familiarizat” pe colegul său american Marco Rubio, la discuțiile de marți din Arabia Saudită, cu încercările Ucrainei de a „distruge tot ce este rusesc”, inclusiv prin „interzicerea” limbii ruse și scoaterea în afara legii a ramurii pro-ruse a Bisericii Ortodoxe.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te