Ungaria lui Viktor Orbán, „desființată” în noul raport al Comisiei Europene despre statul de drept

Dintre rapoartele de țară prezentate miercuri de eurocomisarul pentru Justiție, Didier Reynders, cel despre Ungaria a fost cel mai negativ.

Ungaria este foarte departe de standardele democratice ale Uniunii Europene, mai ales în domeniile corupției, mitei, finanțării politice, conflictului de interese și lipsei presei independente, se arată într-o evaluare a Comisiei Europene, publicată miercuri.

Pentru prima oară, rapoartele anuale se referă nu doar la cele 27 de țări membre în UE, ci și la patru candidate: Albania, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru.

R. Moldova, care a primit statut de candidată în iunie, 2022, odată cu Ucraina, încă nu este evaluată.

Raportul pentru 2024 despre Ungaria este de departe cel mai critic dintre cele dedicate țărilor membre, reiterând reproșurile care au adus la un nivel record de scăzut relația ei cu celelalte țări membre și cu instituțiile UE.

„Ungaria este o problemă sistemică pentru Comisie în ce privește domnia legii”, a spus comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, citat de AFP, la prezentarea rapoartelor.

Nu doar că Ungaria nu a „reparat” nimic din ce i s-a semnalat în raportul de anul trecut, dar de atunci i s-au descoperit încă opt încălcări, potrivit raportului.

„Cred că este un record absolut pentru un raport despre statul de drept”, a declarat un oficial UE sub condiția anonimatului, pentru AFP.

Raportul vine tocmai când liderii țărilor din UE caută soluții de a asigura că blocul cu 27 de membri se poate descurca în următoarele cinci luni și ceva, în ciuda președinției ungare, mai degrabă decât prin colaborare cu ea.

În primele zile ale acesteia, premierul ungar Viktor Orbán a înfuriat aproape toată UE cu o „misiune de pace” autoproclamată pentru Ucraina, în care a fost la Kiev, Moscova, Beijing și în Florida, acasă la fostul președinte republican american, Donald Trump.

Alt raport extrem de critic dintre cele prezentate miercuri de CE este cel pentru Slovacia, cea mai apropiată prietenă a Ungariei și a Rusiei din UE, mai ales după ce a revenit la putere în urma alegerilor din toamnă, ca premier, populistul naționalist, Robert Fico.

Raportul despre România constată că strategia de combatere a corupției se aplică în continuare, iar autoritățile au un bilanț „pozitiv” în acest domeniu, inclusiv în ce privește corupția la nivel înalt - dar rămân neajunsuri, cum ar fi „permeabilitatea” la corupție a sistemului de achiziții publice. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te