Ungaria, prima țară din UE care autorizează vaccinul Sputnik V

Coadă la centrul de vaccinare din magazinul GUM. Rusia a lansat de o lună campania națională de vaccinare anti Covid-19 cu vaccinul Sputnik V. Moscova, 21 ianuarie 2021.

Ungaria este prima țară din UE care a autorizat vaccinul rusesc anti Covid-19, Sputnik V și negociază acum cu Moscova importul de doze. Ministrul ungar de externe va pleca vineri în Rusia.

„Vrem să utilizăm numai vaccinuri care au fost deja testate pe milioane de oameni, care sunt sigure și eficiente” se arată într-un comunicat al guvernului ungar. Licența pentru Sputnik V, eliberată miercuri, este valabilă pentru șase luni. Țările din UE pot autoriza separat vaccinuri care nu au încă aprobarea Agenției Europene a Medicamentelor.

Decizia guvernului Orban a fost salutată la Moscova drept un „gest simbolic” foarte important care ar contracara ceea ce Rusia consideră că ar fi campania de dezinformare dusă în Occident împotriva vaccinului Sputnik V.

Institutul Național pentru Medicamente și Alimente de la Budapesta a autorizat și vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu compania AstraZeneca, a anunțat guvernul ungar. Acest vaccin așteaptă acum omologarea pentru comercializare din partea Agenției Europene a Medicamentelor. „Putem începe vaccinările cu acest produs numai când UE aprobă importul” a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar într-o postare pe Twitter.