Budapesta s-a opus marți prin veto unui împrumut UE de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, în timp ce a continuat conflictul său cu blocul comunitar privind subminarea democrației în Ungaria, iar celelalte 26 de state membre au amânat decizia legată de eliberarea fondurilor Uniunii Europene destinate Ungariei.
„Este imoral ca Ungaria să oprească ajutorul UE pentru Ucraina”
La reuniunea de marți a miniștrilor de finanțe UE de la Bruxelles, ministrul ungar Mihály Varga a confirmat opoziția guvernului său față de un ajutor destinat Ucrainei finanțat printr-un împrumut comun angajat de blocul comunitar. Budapesta spusese că va ajuta Ucraina printr-o asistență bilaterală cu Kievul.
Ministra lituaniană de finanțe Gintarė Skaistė a declarat pentru Reuters înaintea discuțiilor de marți din capitala Belgiei că este „imoral” ca Ungaria să oprească ajutorul UE pentru Ucraina. Ea a spus că autoritățile de la Budapesta folosesc această chestiune ca pe o monedă de schimb pentru a le obliga pe celelalte state membre să accepte alocarea fondurilor destinate Ungariei din bugetul comun al Uniunii.
### Vezi și... ### HWR: Guvernul ungar a folosit în mod abuziv date personale pentru campanii politiceMarți, președintele reuniuni ministeriale de la Bruxelles a spus că poziția Ungariei nu va opri celelalte țări membre să ajute Ucraina „Nu ne vom lăsa descurajați. Ambiția noastră este de a începe alocarea ajutorului nostru pentru Ucraina în ianuarie”, a spus ministrul ceh de finanțe Zbynek Stanjura. „Asta înseamnă că vom căuta o soluție sprijinită de 26 de state membre”, fără Ungaria a adăugat el.
Dar fără aprobarea Budapestei, antamarea împrumutului comun va fi complicată și ar putea lua mult timp, notează Reuters.
Comisia Europeană a recomandat înghețarea fondurilor UE destinate Ungariei
Din cauza conflictului cu Ungaria, miniștrii de finanțe au decis să scoată de pe agenda de marți a discuțiilor orice decizie legată de fondurile de aproximativ 7,5 milioane de euro destinate Ungariei.
Ei au fi trebuit să voteze pe 6 decembrie asupra recomandării de săptămâna trecută a Comisiei Europene de înghețare a acestor bani, care reprezintă 65% din fondurile de coeziune destinate Ungariei din bugetul UE până la sfârșitul lui 2027, din cauza riscurilor legate de corupție.
### Vezi și... ### CE propune blocarea unor fonduri UE de miliarde de euro destinate UngarieiMiniștrii de finanțe comunitari au amânat de asemenea o decizie asupra altor 5,8 miliarde de euro ce urmau să fie alocate Budapestei din fondul de stimulare înființat pentru a ajuta economiile statelor UE să-și revină după pandemia COVID-19.
Împreună, aceste fonduri reprezintă cam 9 procente din Produsul Intern Brut al Ungariei estimat pentru 2022.
„Ungaria consideră că e un precedent periculos ca plata fondurilor UE către Ungaria e legată de alte chestiuni, fără nici o legătură”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului ungar Zoltan Kovacs, adăugând că Budapesta a îndeplinit toate condițiile.
Ungaria este singura țară UE care nu are încă planul de cheltuieli aprobat, o precondiție pentru a primi fondurile, pentru că executivul UE a blocat accesul la aceste fonduri din cauza reducerii independenței justiției din această țară fostă comunistă.
În cei 12 ani de când e la putere, Viktor Orbán a avut periodic conflicte cu UE
Dacă planul nu e aprobat până la sfârșitul acestui an, legea UE spune că 70% din întreaga sumă vor fi pierdute irevocabil, iar asta a permis Bruxelles-ului să facă presiuni asupra premierului Viktor Orbán care vrea acești bani pentru economia în suferință a țării sale.
În cei 12 ani de când e la putere, Orbán a avut periodic conflicte cu Uniunea Europeană, din cauza lipsei de măsuri pentru combaterea corupției, a nerespectării drepturilor comunității LGBT, din cauza tratamentului aplicat migranților din Ungaria, și pentru că a întărit controlul statului asupra ONG-urilor, a instituțiilor academice și nu în ultimul rând asupra justiției și presei.
### Vezi și... ### Viktor Orbán: Ungaria nu va sprijini pachetul de ajutor UE pentru UcrainaMai multe anchete internaționale au ajuns la concluzia că Orbán a deturnat de-a lungul timpului bani europeni către cercul său de apropiați, pentru a-și consolida puterea. Orbán spune că Ungaria nu a mai coruptă decât celelalte țări membre UE.
Dar Comisia Europeană nu e suficient de convinsă de măsurile de combatere a corupției luate recent de Orbán, între altele și prin înființarea unei agenții anti-corupție, pentru a domoli temerile Uniunii Europene privind starea democrației în Ungaria.
„Dovezile legate declinul domniei legii în Ungaria au fost scoase la lumină de ani de zile”
Țările UE sunt dispuse de asemenea să micșoreze la 65% fondurile ce urmează să fie înghețate, dacă Budapesta le convinge că face progrese reale în revenirea la valorile democratice și în combaterea cu adevărat a corupției. Mai multe organizații internaționale pro-democratice și anti-corupție, între care și Transparency International au avertizat statele UE să nu facă asta.
„Dovezile legate declinul domniei legii în Ungaria au fost scoase la lumină de ani de zile”, au spus aceste organizații într-o scrisoare comună în care cer țărilor membre în Uniunea Europeană să se asigure că fondurile UE nu sunt deturnate pentru a servi „intereselor unei elite și încălcării drepturilor”.
### Vezi și... ### Ungaria vs. UE: bani pentru respectarea statului de drept