Poziția Budapestei face însă parte dintr-o strategie mai largă de politică externă a lui Viktor Orbán. După luni de zile de întârzieri, parlamentarii maghiari au semnat aderarea Finlandei la NATO chiar înainte de Turcia. Dar Budapesta continuă să se plaseze alături de Turcia în amânarea unei decizii cu privire la Suedia.
Parlamentul maghiar își amână aprobarea pentru candidatura suedeză, se spune, deoarece Stockholm a criticat situația statului de drept în Ungaria. Stockholm s-a cocoțat pe „un tron șubred al superiorității morale”, a spus recent un purtător de cuvânt al guvernului ungar.
Dar în culise, oficialii și experții spun că dincolo de calculele politice interne, atitudinea Budapestei ține mai mult de legăturile sale cu Ankara și Moscova.
Aliații occidentali îl iau însă pe premierul ungar Viktor Orbán mult mai puțin în serios decât îl iau pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. În timp ce mulți membri NATO văd Turcia ca pe un element aberant și disfuncțional în cadrul alianței, Ungaria vede regimul lui Erdoğan ca pe un prieten și un model de urmat.
Când Ankara a amânat inițial procesul de ratificare a aderării la NATO a Finlandei și Suediei (aparent din cauza preocupărilor legate de terorism și de exporturile de arme), Ungaria a renunțat la rândul său, inițial, la ratificarea imediată – inițial spunând aliaților că parlamentul ungar este pur și simplu ocupat cu alte chestiuni.
### Vezi și... ### Erdoğan: Doar candidatura Finlandei la NATO ar putea fi luată în considerare. Nu și cea a SuedieiPeisaj politic mai larg
Ungaria își folosește poziția reticentă, refractară și încăpățânată ca parte a unui joc mai mare – atât cu UE, cât și cu NATO, spun oficialii și experții.
Orbán laudă adesea Turcia și participă la summiturile Organizației Statelor Turce în calitate de observator.
Și când vine vorba de aderarea la NATO, poziția Ungariei este modelată în mod fundamental pe preferințele Turciei.
În acest timp, UE a suspendat miliarde de fonduri europene alocate Ungariei din cauza problemelor legate de statul de drept, reținând totodată și finanțarea din fondurile UE de recuperare de după criza Coronavirusului. Budapesta duce negocieri de luni de zile cu Bruxelles-ul pentru a debloca acești bani.
În condițiile în care Suedia deține președinția rotativă a Consiliului UE, plutește sentimentul că Ungaria ar putea încerca să exercite presiuni pentru a câștiga astfel puncte în înfruntarea sa cu UE. Și în timp ce Budapesta încă lucrează pentru a menține o relație cu Kremlinul, pentru guvernul Ungariei, un efect secundar pozitiv perceput este, desigur, acela că Viktor Orbán ar fi în continuare binevenit la Moscova.
Dar și politizarea internă intră în joc, spun mulți experți. Astfel, în ultimele zile, guvernul Ungariei a adus un nou reproș Suediei - acela că s-a alăturat, împreună cu multe alte capitale ale UE, unei campanii împotriva Ungariei din cauza legislației controversate anti-LGBTQ+ introdusă de guvernul lui Viktor Orbán.
### Vezi și... ### Ungaria spune că „nemulțumirile” față de guvernul Orban împiedică ratificarea aderării Suediei la NATO