Ungaria sub comunism (FOTO)

Foto: MAGYAR RENDŐR (Fortepan)

O arhivă fotografică scoate la iveală momente istorice și din viața de zi cu zi din Ungaria în comunism. (Publicată inițial în 18 iunie 2019, și republicată pentru a marca aniversarea zilei când a început revoluția maghiară, 23 octombrie 1956).

Soldați unguri cu un telemetru privesc de pe Dealul Gellert un bombardment american în Budapesta ocupată de naziști în 1944.

Prizonieri de război unguri capturați trupele sovietice. Conducerea Ungariei s-a aliat cu Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.

Budapesta distrusă de război în 1945. Aceste fotografii sînt din arhiva Fortepan archive, o colecție de mai mult de 100,000 de fotografii luate între 1900-1990, acoperind în majoritate istoria Ungariei.

Un colț al Castelului Buda după al Doilea Război Mondial. Arhiva Fortepan documentează înceata reconstrucție a Budapestei și surprinde momente din perioada comunistă a Ungariei, care a început după război și a durat pînă în 1989.

Portretul liderului comunist leader Mátyás Rákosi (centru), alături de portretele lui Lenin și Stalin la o paradă în 1950.

După ce a fost pus în fruntea unui guvern sprijinit de URSS în Ungaria, Rákosi (în centru, cu alți lideri comuniști, între care Gheorghe Gheorghiu-Dej, în 1953) a spus despre sine că este „cel mai bun elev al lui Stalin.”

Monumentul lui Stalin în parcul orășenesc al Budapestei. Sub conducerea lui Rákosi între 1945-1956, sute de mii de unguri au fost închiși, forțați să emigreze, sau executați.

Arhiva Fortepan are și momente de umanitate prețioase departe de viața politică și conflictele perioadei. Acest instantaneu surprinde două prietene în apa mică a Lacului Balaton în 1954.

Un bărbat și schnauzer-ul său, Budapesta, 1952.

Trupa baletului de stat din Ungaria exersează în 1955.

Unchiul Sam (pe tron) conduce un marș patriotic prin fața monumentului lui Stalin în 1954. Monumentul avea să fie curînd demolat de mulțimi în timpul a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Revoluția Ungară.

Capul statuii lui Stalin din Budapesta, după ce a fost tîrît pe străzi. Revolta studenților care s-a transformat într-o rebeliune totală împotriva regimului comunist al Ungariei.

Un bărbat înarmat cu pistol iese dintr-un șantier la metrou în timpul haosului răscoalei din 1956.

Inscripția „Rușilor plecați acasă!” pe vitrina unei librării. Ungurii au purtat lupte crîncene cu trupele sovietice din Ungaria în timpul răscoalei.

Cadavre în uniforme date cu var în Budapesta în 1956. După revoltă, trupele sovietice s-au retras din capitală, și mulțimile furioase i-au ucis pe unii membri ai urîtei poliții secrete a regimului comunist.

Dar trupele sovietice au revenit la Budapesta în noiembrie 1956când URSS a lansat masivă invazie militară pentru a reimpune conducerea comunistă în Ungaria.

O măturătoare și un milițian, Budapesta, 1960.

Bucătar-șef la Budapesta în 1960.

Scafandru în Dunăre între schimburi, 1965.

Actrițele Hilda Gobbi (centru) și Hédi Temess (dreapta) cu o prietenă în 1965. După ce a divorțat de soțul său, Temessya început o relație romantică cu Gobbi.

Un bărbat neidentificat la un exercițiu de tragere cu pistolul purtînd mască de gaze în 1967.

Un urs în spatele barului de la un faimos magazin de delicatese în 1960. Se relatează că ursul a fost împrumuat de la o grădină zoologică și a gustat tot ce figura pe meniu la o aniversare a înființării magazinului de delicatese.

Grămezi de cîrnați admirate la un festival din vestul Ungarei în 1959.

Autoturism german de tipul Messerschmitt Kabinenroller în Ungaria în 1955.

Butoi cu vin rulat pe Podul Elisabeta, la terminarea structurii sale în 1964.

Cântăreața pop Sarolta Zalatnay (supranumită Janis Joplin a Ungariei) în 1969.

Deținuți cos mingi de fotbal la închisoarea din Márianosztra, nordul Ungariei, în 1987. Deși persecuțiile de stat au fost relaxate începînd din anii 1950, supravegherea cetățenilor considerați o amenințare pentru regimul comunist din Ungaria a continuat în anii 1980.

Un bărbat taie gardul de sîrmă ghimpată snips de la granița dintre Austria și Ungaria în 1989. În aprilie acel an, gardul electric de la graniță a fost deconectat de la curent. Mai multe părți ale gardului a fost după aceea îndepărtate și Cortina de Fier care separa Europa occidentală de Europa de est comunistă a căzut..

Un bărbat flutură drapelul ungar de pe care a fost scoasă stema comunistă în 1990. Cîteva luni mai tîrziu, în Ungaria au avut loc primele alegeri democratice după aproape jumătate de secol. Trupele sovietice au părăsit Ungaria anul următor..