Ungaria susține că sancțiunile petroliere împotriva Rusiei propuse de CE ar „distruge” economia maghiară

Petrolierul Pegas, sub pavilion rusesc, ăntr-un port din localitatea Marmaraereğlisi, vestul Turciei, 16 ianuarie 2022

Ungaria susține că sancțiunile petroliere împotriva Rusiei propuse de Comisia Europeană ar „distruge” economia maghiară. Ministrul de externe Péter Szijjártó susține că embargoul pe importurile de petrol rusesc, fie el și treptat, ar duce la o creștere cu 55% - 60% a prețurilor la carburanți, ceea ce va face ca în Ungaria un litru de benzină să coste până la 700 de forinți (1,8 euro), iar un litru de motorină aproximativ 800.

Potrivit șefului diplomației maghiare, Comisia Europeană nu are o soluție pentru „problemele uriașe pe care le-ar crea [embargo-ul] pentru Ungaria”, în ciuda discuțiilor care au avut loc, relatează Reuters.

Ungaria ar putea accepta un embargo pe importurile de petrol rusesc, a adăugat însă Szijjártó, dacă acesta s-ar aplica numai importurilor aduse cu tancuri petroliere. Țițeiul care vine prin conducte ar trebuie exceptat în întregime, a precizat Szijjártó.

Embargo-ul treptat pe importurile de petrol rusesc face parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE impuse Rusiei prezentat săptămâna trecută. El nu este încă în vigoare, pentru că trebuie adoptat în unanimitate de țările membre. Ungaria e una din țările care cer să fie exceptate de la aceste sancțiuni. Sloviacia, Cehia cer și ele derogări, în timp ce Grecia nu vrea un embargo pe transportul petrolului cu vase cargo, pentru că i-ar putea amenința flota de petroliere.