Ungaria va impune o reducere cu 25% a consumului de gaze

Recipiente cu gaz lichefiat în Ungaria (foto arhivă).

Șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán a semnalat intenția guvernului de a reduce cu 25% consumul de gaze în instituțiile de stat și structurile comerciale, și asta „cât mai repede posibil”, pe măsură ce prețurile pentru energie explodează, iar alimentarea devine instabilă, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina și a sancțiunilor impuse ca răspuns.

Gergely Gulyás a anunțat că vor fi exceptate spitalele și instituțiile sociale. Totodată, i-a îndemnat pe consumatorii casnici să economisească gazul și electricitatea.

El a avertizat că prețurile extrem de ridicare pentru energie ar putea duce la faliment multe întreprinderi mici și mijlocii, ceea ce ar provoca o creștere masivă a șomajului.

Gulyás a mai spus că Budapesta va controla prețurile lemnulelor de foc, astfel încât gospodăriile să se poată aproviziona pe măsură ce se apropie iarna.

Premierul Viktor Orbán este considerat unul din apropiații președintelui rus Vladimir Putin, și s-a opus de multe ori sancțiunilor impuse de UE Rusiei, pentru invazia neprovocată a Ucrainei. Cu toate acestea, Ungaria respectă toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană.

Orbán se opune și unei posibile plafonări a prețului de achiziție pentru energia importată din Rusia, măsură care ar putea fi decisă vineri de Uniunea Europeană. Cu argumentul că nu va lovi Rusia, ci economiile europene, pentru că va provoca o nouă scumpire a energiei.

### Vezi și... ### Von der Leyen: „Vom propune plafonarea prețului la gazul rusesc”

Ungaria importă din Rusia peste 80% din gazul necesar și este o țară de tranzit pentru cea mai lungă conductă de petrol din lume, conducta Drujba, care leagă Rusia de clienții săi europeni.