Guvernul de la Budapesta insistă ca nouă persoane să fie eliminate de pe lista de măsurilor restrictive impuse de Uniunea Europeană unui număr de peste 1300 de persoane și 170 de entități, sancțiuni adoptate după ce Moscova a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.
Budapesta și-a reînnoit presiunile pentru a obține eliminarea lui Alișer Usmanov, Piotr Aven și Viktor Rașnikov de pe listele de interdicție a vizei și de înghețare a activelor, au declarat la 17 ianuarie mai multe surse diplomatice care au cunoștință despre acest subiect și care nu sunt autorizate să vorbească în mod oficial.
### Vezi și... ### Criticat pentru derapajele sale anti-democratice, premierul ungar cere dizolvarea Parlamentului EuropeanUngaria a mai încercat eliminarea trioului de oligarhi de pe lista de sancțiuni ultima dată când măsurile restrictive ale blocului au fost supuse negocierilor, în septembrie, dar a revenit rapid asupra deciziei în urma presiunilor politice.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat poziția UE față de Moscova în timpul conflictului, spunând că sancțiunile au afectat blocul fără să slăbească Rusia sau să ajute Ucraina.
Lista de sancțiuni trebuie să primească aprobare unanimă pentru a fi prelungită, deoarece termenul până la care trebuie reînnoită este de 15 martie.
Ungaria dorește, de asemenea, să o elimine pe sora lui Usmanov, Gulbahor Ismailova, pe partenerul de afaceri al lui Aven, Mihail Fridman, pe oligarhul belaruso-rus Dmitri Mazepin, pe fiul său Nikita Mazepin și pe oligarhii ruși Grygory Berezkin și Viatcheslav Moshe Kantor.
Usmanov este considerat de UE un „oligarh pro-Kremlin cu legături deosebit de strânse cu președintele rus Vladimir Putin”. Este considerat unul dintre „oligarhii preferați ai lui Putin” și este văzut ca un combinator responsabil cu problemele de afaceri ale președintelui.
Sancțiunile au dus deja la confiscarea unui iaht de 600 de milioane de dolari - cel mai mare din lume - legat de Usmanov, care a contestat fără succes măsurile la Curtea Europeană de Justiție. Sora lui, Ismailova, a fost, de asemenea, sancționată după ce investigațiile au arătat că Usmanov i-a transferat indirect activele sale.
UE spune că Aven „este unul dintre cei aproximativ 50 de oameni de afaceri ruși bogați care se întâlnesc în mod regulat cu Vladimir Putin la Kremlin. El nu acționează independent ci în funcție de cererile președintelui”.
Rașnikov, între timp, a fost adăugat pe listă în martie, Bruxelles-ul descriindu-l ca fiind „un oligarh rus de frunte, proprietar și președinte al consiliului de administrație al companiei Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK). MMK este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”.
Mazepin, care este proprietarul și directorul general al companiei de îngrășăminte minerale Uralchem, este, potrivit UE, „un membru al cercului apropiat al lui Vladimir Putin” și „unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri implicați în sectoarele economice care asigură o sursă substanțială de venituri pentru guvernul Rusiei”.
Fiul său, Nikita, pilot de curse, era, înainte de a fi sancționat de UE în martie, membru al echipei Haas de Formula 1 și a fost inclus pe listă datorită asocierii sale strânse cu tatăl său.
Kantor, sancționat în aprilie, conduce Acron Group - unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din Rusia. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, Kantor „și-a declarat în mod deschis, în numeroase ocazii, sprijinul și prietenia față de președintele Putin și se bucură de relații bune cu Kremlinul”.
Berezkin a fost sancționat în același timp și a fost menționat în jurnalul oficial de sancțiuni al UE ca fiind „un om de afaceri rus de frunte” și este considerat „omul de încredere” al președintelui Vladimir Putin.