Ungaria și Polonia admonestate din nou de Comisia Europeană

Protest anti-Orban la Varșovia, în timpul convorbirilor dintre premierul polonez Mateusz Morawiecki și omologul. său maghiar Viktor Orban, Varșovia, noiembrie 2020.

Uniunea Europeană a transmis miercuri Ungariei şi Poloniei că trebuie să facă mai mult pentru a asigura independenţa justiției și a presei, și să ia măsuri mai eficiente pentru combaterea corupției.

În raportul anual al Comisiei Europene privind situația statului de drept în țările membre se arată că Polonia și Ungaria sunt încă motiv de îngrijorare şi blochează accesul celor două țări la zeci de miliarde de euro, ajutor pentru relansarea economiilor, post-Covid.

„Invazia rusă în Ucraina ne aminteşte că drepturile fundamentale şi statul de drept sunt piloanele democraţiei'', a declarat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, în timpul prezentării raportului.

„Ucraina se află în război împotriva lui Putin pentru că lui Putin nu i-a plăcut că Ucraina se îndreaptă în direcţia unui stat democratic. În condiţiile în care susţinem statul de drept în Ucraina, putem rămâne credibili doar dacă este ordine în propria noastră casă'', a mai spus Vera Jourova.

Comisia Europeană blochează pentru moment accesul Ungariei la 15,5 miliarde de euro sprijin pentru relansarea economică post-COVID. Pentru Polonia sunt prevăzute 36 de miliarde de euro, dar nici Varșovia nu a primit nici un ban, deși în iunie a primit, în principiu, aprobarea de a accesa aceste fonduri ca recunoștință pentru sprijinul mare acordat Ucrainei, de la începutul invaziei ruse.