Ungaria şi Polonia au blocat luni prin veto o decizie esenţială privind adoptarea următorului buget al Uniunii Europene și planul de redresare economică post-Covid, pentru că resping ideea ca accesul țărilor membre la fordurile europene să fie condiționat de respectarea unor principii de bază ale statului de drept, cum ar fi independența justiției sau libertatea presei.
Este o piedică de moment, nu un blocaj definitiv, joi are loc un summit al liderilor europeni dedicat pandemiei de coronavirus la care se vor relua discuțiile. Ungaria și Polonia sunt printre țările membre care depind în mare măsură de fondurile europene.
### Vezi și... ### Ungaria. Mass-media de stat, obligată să urmeze linia guvernamentalăAnterior, premierul ungar Viktor Orban avertizase conducerea europeană că țara sa va face acest pas pentru că , susține el, criteriile sunt „arbitrare”, „vag definite” și ar putea fi oricând duce la „sancţiuni financiare motivate politic prin folosirea unor standarde duble”.
Polonia a avertizat de asemenea că va opune veto, argumentând că „statul de drept” este „ doar un pretext, un cuvânt frumos care sună bine, dar este vorba de fapt despre o aservire instituţională, politică, de o limitare radicală a suveranităţii”, a declarat luni ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro.
Parlamentul European (PE) şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns pe 5 noiembrie la un acord privind un „regim general de condiţionalitate” prin care accesul unui stat membru la fondurile din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi cele din planul de redresare „Next Generation” (de 750 de miliarde de euro) va putea fi blocat atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE.
Între timp, liderul Partidului Popular European, Donald Tusk a cerut excluderea Fidesz din PPE. „Oricine este împotriva principiului statului de drept este împotriva Europei. Mă aştept din partea tuturor partidelor din PPE la o poziţie clară pe acest subiect. Adversarii valorilor noastre fundamentale nu trebuie să mai fie protejaţi de nimeni”, a scris Tusk pe contul său de Twitter.
Partidul Fidesz este de anul trecut suspendat din PPE în urma criticilor Bruxelles-ului la adresa Budapestei privind situaţia statului de drept şi măsurile împotriva migraţiei.