UNICEF: Războiul din Ucraina a aruncat în sărăcie încă 4 milioane de copii

Impactul conflictului i-a afectat mai ales pe copiii din Rusia și Ucraina, spune UNICEF. (Imagine de arhivă)

Invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia și impactul economic al războiului au aruncat în sărăcie încă 4 milioane de copii în Europa Centrală și de est și Asia Centrală, o creștere de 19 la sută față de anul trecut, a anunțat pe 17 octombrie Agenția ONU pentru copii (UNICEF).

### Vezi și... ### Ucraina, schimbările climatice și criza alimentară domină agenda Adunării generale ONU

„Copii poartă cea mai grea povară a crizei economice cauzată de războiul din Ucraina”, spune UNICEF, care precizează că această concluzie se bazează pe date strânse din 22 de țări.

Raportul UNICEF constată că cel mai mare impact l-au suferit copiii din Rusia și Ucraina:

„Rusia are două treimi din totalul creșterii numărului de copii care trăiesc în sărăcie din cauza războiului din Ucraina și a crizei nivelului de trai din regiune, cu un număr în plus de 2,8 milioane de copii în familii trăind sub limita subzistenței”, spune sursa citată.

În Ucraina, jumătate de milion de copii trăiesc în sărăcie, pe al treilea loc în acest clasament negativ situându-se România, cu 110.000 de copii săraci.

„Copiii din întreaga regiune sunt măturați de acest teribil efect al războiului, și dacă nu-i sprijinim pe acești copii și pe familiile lor, creșterea masivă a sărăciei în rândurile acestora va avea sigur ca rezultat vieți pierdute, o educație pierdută, un viitor pierdut”, a declarat directorul regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Afșan Han.

Cu cât o familie e mai săracă, cu atât ea cheltuiește mai mult pe hrană și combustibil, și mai puțin pentru sănătatea și educația copiilor, precizează UNICEF, adăugând că din această cauză crește și riscul ca acești copii să fi mai expuși violenței, exploatării și abuzurilor.

Creșterea masivă a sărăciei ar putea face și ca încă 4.500 de copii să înceteze din viață înainte de a împlini un an, și încă 117.000 de copii să renunțe la școală anul acesta, mai notează Agenția ONU pentru copii.

### Vezi și... ### ONU: De la invadarea Ucrainei, inflația a împins peste 71 de milioane de oameni în sărăcie