În Bavaria, unul din cele mai bogate landuri din sudul Germaniei, au avut loc alegeri locale, al căror impact însă este considerat de importanță atît pe plan national, cît și european și care ar putea relansa discuția dacă nu este momentul ca Angela Merkel să renunțe la funcția de cancelar.
Potrivit primelor prognoze, după închiderea centrelor de votare, partidul de guvernământ, Uniunea Creștin Socială a suferit o înfringere „istorică”, pierzând majoritatea pentru prima data din 1957.
### Vezi și... ### Sondaj şocant confirmă ascensiunea naţionaliştilor autoritari din GermaniaMarii câștigători ai acestor alegeri sunt în primul rând ecologiștii, Partidul Verzilor, care au obținut aproape 18% din voturi, devenind a doua cea mai mare fracțiune din Parlamentul regional. Cum era de așteptat, partidul xenofob-populist Alternativa pentru Germania, a intrat în parlament cu 10,7% din voturi. Rezultatul era așteptat, dar AfD se situează mai prost decât la alegerile generale din septembrie 2017, când obținusere în jur de 19% din voturi.
Uniunea Creștin Socială trebuie acum să-și găsească un partener de guvernare, după zeci de ani când a condus Bavaria singură. Există alternativa unei majorități la limită, de 104 voturi, cu Partidul „Alegătorilor liberi”, alianță poreclită deja „Coaliția bavareză”. Sau a unei coaliții mult mai complicate cu ecologiștii.
Participarea la vot a fost mare, de peste 70%.
De ce au alegerile bavareze impact asupra întregii scene politice germane?
CSU este partidul „frate” din Bavaria al Uniunii Creștin Democrate a cancelarei Angela Merkel și a guvernat landul, fără întrerupere, de la al Doilea Război Mondial. Un CSU învins în Bavaria va slăbi mult puterea fracțiunii creștin-democrate din Parlamentul federal, unde CSU si Uniunea Creștin Democrată a cancelarei Angela Merkel formează tradiționat, o fracțiune comună.
### Vezi și... ### Sondaj PEW: Cancelarul german Angela Merkel este mult mai populară în lume decât președintele american Donald TrumpSituația ar putea determina nu numai o remaniere de guvern, prin plecarea ministrului de interne Horst Seehofer, fost premier al Bavariei, dar chiar o revoltă internă în CDU, împotriva cancelarei Merkel, a cărei politică a ușilor deschise pentru un million de refugiați în 2015 și consecvența de a nu renunța la principiul umanitar care a ghidat-o, sunt văzute drept „cauza” tuturor problemelor pentru conservatorii germani. Este una din interpretările date semnificației alegerilor actuale.
### Vezi și... ### Război fratricid între conservatorii germaniSondajele de opinie, prezentate de televiziunile publice germane duminică, arată însă că CSU a pierdut mai mulți alegători în favoarea Verzilor (200 de mii) decît a Alternativei pentru Germania. Mai mult, alegătorii CSU se împart aproape la egalitate, între cei care resping categoric și cei care susțin politica dusă de cancelara Merkel în problema refugiaților. În consecință, se poate la fel de bine spune că înfrângerea CSU în Bavaria se datorează tocmai faptul că s-a opus consecvent și dur cancelarei, când vine vorba de refugiați.
Situația va putea fi estimată mai bine după alegerile de peste două săptămîni în alt land cheie, Hessen, condus de partidul cancelarei germane, CDU.
După spusele unui veteran respectat al acestui ultim partid, președintele Camerei Deputaților, Wolfgang Schäuble, pronunțate vineri, cele două scrutine „vor afecta politica națională și, în consecință, reputația cancelarei”. Angela Merkel va fi confruntată în decembrie cu un vot al membrilor formațiunii ei, pentru a i se prelungi mandatul de președintă a partidului.