Asistența ar urma să fie anunțată oficial de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe data de 10 octombrie, când va merge în vizită la Chișinău.
Dintre cele 1,8 miliarde de euro pentru Moldova, 1,5 miliarde vor fi sub formă de credite, iar restul - de granturi, ne-au declarat două surse familiare cu pregătirile de la Bruxelles.
Noile fonduri ar putea să vină printr-un mecanism nou pentru R. Moldova, numit Mecanismul de Reformă și Creștere, care este deja folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, pentru care a fost lansat în luna mai a anului curent.
- Te-ar putea interesa și: Ursula von der Leyen va aduce la Chișinău un nou instrument de asistență UE pentru Moldova
În cazul țărilor balcanice, suma oferită pe trei ani este de aproximativ 6 miliarde de euro.
În cazul candidatelor balcanice, dar foarte probabil și al Moldovei, Mecanismul are ca principal obiectiv „sprijinirea alinierii la valorile, dispozițiile legislative, normele, standardele, politicile și practicile UE, în vederea aderării în viitor la UE, precum și integrarea progresivă în piața unică a UE și convergența socioeconomică cu UE”.
Noua asistență UE pentru Moldova ar veni într-o săptămână cu mai multe gesturi de solidaritate cu conducerea de la Chișinău, pe fondul semnalelor tot mai clare că Rusia caută să influențeze rezultatul alegerilor de la 20 octombrie, la care președinta în exercițiu Maia Sandu va căuta să obțină un nou mandat, promițând inclusiv continuarea integrării europene.
Pe 8 octombrie, Parlamentul European va adopta probabil o declarație de sprijin pentru R. Moldova, criticând în același timp deraierea tot mai accentuată a Georgiei de la parcursul ei european.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te