Uniunea Europeană: Acord privind noi sancțiuni economice împotriva Belarus

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind noi sancțiuni economice împotriva Belarus, care urmează să fie impuse ca reacție la deturnarea, luna trecută, a unui zbor comercial Ryanair și a reținerii unui journalist de opoziție.

### Vezi și... ### Crește presiunea europeană împotriva regimului Lukașenka

Pachetul de noi sancțiuni include interdicția emiterii de garanții pentru împrumuturi acordate Minsk-ului, informează guvernul austriac și diplomați europeni. Au fost convenite sancțiuni împotriva Republicii Belarus în domeniile petrolului și gazelor, telecomunicațiilor și producției de potasiu. Noul pachet de sancțiuni trebuie finalizat până la reuniunea de luni a miniștrilor de externe europeni, urmând să fie ulterior discutat la summitul UE din 22 iunie.

Potrivit Reuters, pachetul de sancțiuni include și un embargo mai strict asupra exportului de arme și interzice exportul de echipamente de comunicații care ar putea fi utilizate pentru spionaj.

Sancțiunile propuse includ, de asemenea, interdicția de a importa potasiu, un produs cheie al exporturilor belaruse, precum și restricții privind achizițiile din Belarus de produse din tutun, petrol și produse petroliere.

UE a răspuns deja la deturnarea zborului Ryanair între două țări ale Uniunii Europene prin interdicția impusă companiei aeriene belaruse de stat de a ateriza pe aeroporturile europene și de a folosi spațiul aerian al Uniunii Europene.

Eroare de server

Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!

Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

De asemenea, autoritatea de reglementare europeană a cerut altor companii aeriene să evite spațiul aerian din Belarus.

Pe 23 mai, autoritățile din Belarus au deturnat un avion de pasageri Ryanair, care zbura de la Atena la Vilnius, l-au obligat să aterizeze la Minsk unde a fost reținu jurnalistul Roman Protasevici și prietena acestuia, rusoaica Sofia Sapega. Incidentul se înscrie în campania de reprimare dură a opoziției anti-prezidențiale din Belarus, care a protestat luni la rând împotriva realegerii în august 2020 a lui Alexander Lukașenka în funcția de președinte. Opoziția și o mare parte din opinia publică din Belarus consideră alegerile fraudate și cer repetarea acestora sub control internațional. Reprimarea brutală a protestelor care au izbucnit în august 2020 a atras deja sancțiuni împotriva regimului Lukașenka.

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări refuză să recunoască rezultatul oficial și nu consideră că Lukashenka este liderul legitim al țării.