„Uniunea Europeană este alături de o Ucraină democratică, stabilă și prosperă”

Membri Comisiei Centrale Electorale la Kiev

Estimările preliminare par să indice cea mai convingătoare victorie electorală a unui partid în istoria Ucrainei independente.

În Ucraina partidul președintelui Volodimir Zelenski ar urma să câștige majoritatea parlamentară – așa indicau cifrele publicate de CEC după numărarea a 89% din voturi, în primele ore ale zilei de marți.

Potrivit rezultatelor parțiale publicate de CEC de la Kiev, „Servitorul Poporului”, partidul președintelui Volodimir Zelenski, conducea în 129 din 199 de circumscripții uninominale ucrainene, câștigând majoritatea și pe listele partid cu 43% din voturi sau 122 de locuri, cu mult înaintea celui mai puternic rival, Platforma-Pentru Viață, – care are doar 12% din voturi, sau 45 de locuri.

Dacă rezultatele rămân în linii mari aceleași la sfârșitul numărătorii, am putea asista la cea mai convingătoare victorie electorală a unui partid în istoria Ucrainei independente.

Partidul fostului președinte Petro Poroșenko, a primit mai puțin de 9% din voturi, partidul fostei prim-ministre Iulia Timoșenko a obținut 8%, iar cel al rockerului Sviatoslav Vakarciuk – 6 procente.

Uniunea Europeană a apreciat că rezultatul alegerilor va reprezenta un mandat „puternic” pentru declanșarea reformelor în țara asociată la blocul comunitar de către președintele Zelenski și formațiunea lui, înființată în urmă cu numai câteva luni.

„Uniunea Europeană este alături de o Ucraină democratică, stabilă și prosperă”, se spune într-un comunicat de presă dat luni seară de către serviciul de acțiune externă al UE.

Un mesaj de încurajare a transmis și Adunarea Parlamentară NATO. Parlamentara britanică Madeleine Moon, președinta Adunării Parlamentare NATO, a declarat luni că alegerile ucrainene, urmărite cu atenție în lumea întreagă, au o importanță ce depășește granițele țării. „Voi dați un exemplu unei regiuni mai largi – țărilor ai căror cetățeni nu se bucură de drepturile voastre în creștere” – a spus Moon.

Mai multe ziare occidentale văd în alegerile ucrainene un posibil nou început pentru fosta republică sovietică.

Ziarul Wall Street Journal scrie în ediția europeană că acesta este „Prilejul reformei pentru Ucraina”.

„Alegătorii ucraineni i-au dat duminică președintelui Volodimir Zelenski și noului său partid politic puterea de a reforma sistemul economic și politic al Ucrainei. Acum se va vedea pariul făcut de ucraineni pe noii-veniți a meritat” – scrie ziarul american, adăugând că (președintele rus Vladimir) „Putin se teme cel mai mult de o Ucraină puternică, democratică și prosperă, ca posibil exemplu pentru propriii lui compatrioți”.

Ziarul britanic Financial Times formulează o opinie asemănătoare, adăugând că „dacă eșuează, președintele începător de la Kiev nu va avea nici o scuză”.