Comisia Europeană va lua măsuri împotriva noii legi ungurești privind minoritățile sexuale, a declarat miercuri șefa executivului UE, Ursula von der Leyen, numind proiectul legislativ unguresc rușinos și contrar valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Your browser doesn’t support HTML5
„Legea ungurească este o rușine”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că UE nu va face compromisuri în ce privește principii ca demnitatea umană, egalitatea și respectul pentru drepturile omului.
„Am cerut comisarilor de resort să se adreseze autorităților din Ungaria ca să exprime obiecțiile noastre juridice înainte ca legea să intre în vigoare”, a mai spus von der Leyen.
### Vezi și... ### Statele Unite și Uniunea Europeană critică noua legislație homofobă din UngariaLegea ungurească, votată în parlament săptămâna trecută, interzice prezentarea orientării homosexuale sau a transsexualității în fața minorilor – părând să fie inspirată de o lege adoptată de Rusia în 2013, cunoscută ca legea împotriva propagandei homosexuale.
Legea ungară a fost adoptată cu voturile majorității naționalist-conservatoare controlată de premierul Viktor Orban, care se prezintă de mai multă vreme ca apărător al valorilor creștine, tradiționale etc. în Uniunea Europeană.
Opoziția pro-europeană, liberală de la Budapesta a boicotat votul din parlament, urmat de un protest pro-LGBT cu mii de participanți.
Proteste ar putea avea loc și la Munchen, unde se ține diseară meciul de fotbal Germania-Ungaria, din cadrul Euro2020, la care, potrivit presei germane, premierul ungur Orban a renunțat să mai meargă.
Spunând că este „neutră din punct de vedere politic și religios”, UEFA a respins ieri cererea primăriei capitalei bavareze de a ilumina stadionul în culorile curcubeului, în semn de solidaritate cu persoanele LGBT din Ungaria.
Salutată de guvernul de la Budapesta, decizia UEFA a stârnit o furtună de proteste în Germania, și se preconizează ca ele să continue și în timpul meciului, care începe la ora 22, ora Moldovei.
### Vezi și... ### UEFA, criticată pentru că a interzis iluminarea în culorile curcubeului a stadionului din MünchenCel puțin în opt orașe germane, inclusiv Berlin, Frankfurt, Dusseldorf, Dresda sau Koln, stadioanele vor fi iluminate în culorile curcubeului în timpul meciului, în locul celui „interzis” de UEFA, din Munchen. Alte 38 de stadioane vor organiza acțiuni de protest.
Organizații pentru drepturile omului au anunțat că vor oferi spectatorilor, la Muenchen, 11.000 de steagulețe în culorile curcubeului, ca și alte materiale, iar primăria, ea însăși decorată deja cu șase asemenea steaguri, va ilumina în aceleași culori Turnul Olimpic și o turbină eoliană de lângă Allianz Arena.
Zeci de autobuze și tramvaie din transportul urban munchenez circulă azi cu drapele LGBT. Poliția din Munchen și-a colorat profilul pe Twitter.
Numeroase televiziuni și publicații germane și-au colorat miercuri emblemele în culorile curcubeului, inclusiv pe rețele.
### Vezi și... ### Ministrul de externe ungar critică solidaritatea orașului München cu comunitatea LGBTTot miercuri, UEFA și-a colorat ea însăși emblema în culorile curcubeului, pe rețele, repetându-și într-o postare argumentele pentru interdicția de la Munchen.
În replică, în Ungaria s-a pornit din inițiativa aliatului lui Orban Gabor Kubatov o campanie de colorare a stadioanelor în culorile steagului național, verde-alb-roșu, sub genericul „Țara, mai întâi de toate!”.
Criticile UE la adresa legii anti-LGBT din Ungaria se adaugă altora, legate de erodarea statului de drept în Ungaria și într-o altă țară central-europeană guvernată de conservatori naționaliști, Polonia. Situația din cele două țări urmează să fie discutată prioritar la un summit european care începe mâine, 24 iunie.