Se adâncesc tensiunile între Uniunea Europeană și Rusia

Șeful diplomației europene, Josep Borrell și ministrul de externe rus Serghei Lavrov la conferința de presă comună de la Moscova, 5 februarie 2021.

Comportamentul sfidător al Rusiei față de Uniunea Europeană când vine vorba de drepturile omului și în special de cazul opozantului Alexei Navalnîi pare să fi spulberat la Bruxelles speranțele în relansarea unui „dialog constructiv” cu Moscova, așa cum și-ar fi dorit șeful diplomației europene, Josep Borrell sau președintele Franței, Emmanuel Macron. Miercuri, la reuniunea ambasadorilor europeni, s-a vorbit despre necesitatea de a impune eventual noi sancțiuni Rusiei legate de întemnițarea lui Navalnîi. Ministrul german de externe, Heiko Maas a scris ulterior pe Twitter că „este important ca sancțiunile să fie legate clar de un fapt și să țintească persoanele responsabile pentru a avea un efect”. Relațiile tensionate cu Rusia și eventuale noi sancțiuni vor fi discutate luna aceasta, la reuniunea miniștrilor de externe.

Vineri, în timp ce șeful diplomației europene era la Moscova pentru convorbiri cu omologul rus Serghei Lavrov, Rusia a anunțat expulzarea a trei diplomați europeni, acuzați că ar fi participat la protestele pro-Navalnîi iar la conferința de presă comună, Lavrov a declarat că UE nu este un partener de încredere.