Cei doi funcționari bănuiți de trădare de patrie, plasați în arest preventiv pentru 30 de zile

Ion Creangă, angajat al Parlamentului, a fost reținut pentru 72 de ore, pe 31 iulie, împreună cu un angajat de la Poliția de Frontieră.

Șeful departamentului juridic al Parlamentului, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie și complot, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată vineri, 2 august, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Instanța a luat o decizie similară și în privința funcționarului din Poliția de Frontieră, care va sta în arest preventiv în următoarele 30 de zile.

Vineri dimineață, PCCOCS a anunțat că a depus demersuri la instanță pentru ca cele două persoane, reținute pe 31 august, să fie plasate în arest preventiv pe o perioadă de 30 de zile. Procurorii au spus că au nevoie de timp ca să „desfășoare obiectiv investigațiile”.

Cei doi funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore, pe 31 iulie. Ei sunt bănuiți de trădare de patrie și complot. Procurorii consideră că aceștia ar fi cules și transmis informații care „dăunează intereselor R. Moldova” unui angajat al ambasadei ruse de la Chișinău.

Diplomatul rus a fost declarat, pe 1 august, persona non grata de către Ministerul de Externe de la Chișinău. Persoana declarată indezirabilă ar fi Dmitri Kelov, asistent al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, afirmă sursele Europei Libere din cercuri diplomatice și din Serviciul de Informații și Securitate.

Dmitri Kelov a fost acreditat în Moldova în august 2021, iar în noiembrie s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.

Date din registrul rus al mijloacelor de transport, consultate de Europa Liberă, arată că Dmitri Kelov are viză de reședință la Moscova la adresa Mareșal Biriuzov 4. Clădirea de la această adresă a fost folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse (GRU), inclusiv a agentului Anatoli Cepiga, acuzat, în 2018, că l-a otrăvit cu „Noviciok” pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, în Marea Britanie.

Nu departe de adresa lui Kelov, într-un cartier din nord-vestul Moscovei își are viza de reședință și șeful acestuia, atașatul militar și aerian al Ambasadei Rusiei de la Chișinău, Andrei Lobov.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te