Compania nucleară de stat din Ucraina Energoatom a anunțat că unul din cele două reactoare active de la Zaporjie a fost reconectat la rețeaua electrică a Ucrainei, după ce ambele reactoare fuseseră decuplate pe 25 august, din cauza incendiilor provocate de bombardamente despre care se spune că au fost lansate de armata rusă, fapt care a generat temeri privind un posibil dezastru nuclear.
Cinci informații despre centrala de la Zaporojie
- Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
- Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
- Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
- Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
- Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.
Sursă: Reuters
Ceva mai devreme Energoatom preciza că nu există deocamdată probleme cu utilajele centralei și nici cu sistemele sale de siguranță.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că joi a fost evitat un dezastru nuclear, după ce generatoarele diesel de siguranță au fost puse imediat în funcțiune pentru alimentarea sistemelor de răcire ale centralei.
Deconectarea de la rețeaua de electricitate națională e foarte riscantă, pentru că o defecțiune la sistemele alternative de alimentare cu curent poate opri răcirea reactoarelor și topirea combustibilului nuclear.
„Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii la un pas de un dezastru radioactiv”, a spus șeful Zelenski.
### Vezi și... ### Rafael Grossi (AIEA): Kievul și Moscova sunt de acord că este necesară o inspecție la ZaporojieImagini din satelit obținute pe 24 august de echipa de investigații a secției ucrainene de la Europa Liberă arată coloane de fum deasupra centralei de la Zaporojie.
Comunitatea internațională a avertizat de mai multe ori cu privire la riscul unei catastrofe și a continuat să ceară Rusiei și Ucrainei să nu pună în pericol securitatea celei mai mari centrale nucleare din Europa.
Armata rusă a ocupat centrala cam la două săptămâni după lansarea invaziei din februarie, dar a permis inginerilor ucraineni să conducă în continuare operațiunile la centrala de la Zaporjie, al cărui prim reactor a intrat în funcțiune în 1985. Doar două din cele șase reactoare de la Zaporojie funcționau până la pana de curent de pe 25 august.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri ale rușilor