UE critică „brutalitatea” regimului din Belarus, după încercarea de a repatria o sportivă de la Jocurile Olimpice

Atleta Kristina Țimanovskaia în drum spre ambasada Poloniei de la Tokyo unde a primit azil umanitar, Japonia, 2 august 2021.

Uniunea Europeană a criticat aspru încercarea regimului de la Minsk de forța revenirea în țară a atletei Kristina Țimanovskaia de la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce îi criticase pe antrenorii echipei sale naționale și a salutat decizia Poloniei de a acorda sportivei în vârstă de 24 de ani o viză umanitară.

„Încercarea de a repatria forțat Kristinei Țimanovskaia împotriva propriei sale voințe este un alt exemplu al brutalității represiunii regimului [lui Alexandr Lukașenka] care lovește toate categoriile societății din Belarus, inclusiv sportivii, și nu respectă niciun armistițiu olimpic", a spus o purtătoare de cuvânt a șefului politicii externe europene, Josep Borrell, pe 2 august.

### Vezi și... ### Polonia i-a acordat o viză umanitară atletei bieloruse Kristina Țimanovskaia

Țimanovskaia a fost văzută intrând în ambasada poloneză de la Tokio în 2 august, după ce a cerut ajutor Japoniei și comunității internaționale. Ea a declarat că se teme să nu fie arestată în Belarus pentru că i-a criticat pe Instagram pe antrenorii ei.

„Pot confirma că am emis o viză umanitară, și că îi vom da tot ajutorul necesar în Polonia, dacă dorește să folosească viza”, a declarat luni ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski.

Între timp, s-a relatat că soțul Kristinei Țimanovskaia, Arseni Jdanevici, s-ar fi refugiat în Ucraina. Cel puțin trei țări, Polonia, Franța și Cehia i-au oferit public asistență, inclusiv azil, sportivei din Belarus.