Urme de otravă pe sticla de apă minerală a lui Navalnîi

Your browser doesn’t support HTML5

Alexei Navalnîi a fost otrăvit la hotel, nu în aeroport

Colaboratorii politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi au declarat că urme ale agentului neurotoxic, cu care a fost otrăvit Navalnîi, s-au găsit pe sticla de apă din camera de hotel unde acesta înnoptase la Tomsk, în Siberia.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău pe 20 august, în avionul de la Tomsk la Moscova, a fost internat de urgență la Omsk, iar de acolo transferat, la insistențele familiei și ale colaboratorilor să, la spitalul Charite din Berlin, unde este tratat încă și astăzi.

Un laborator independent din Germania a stabilit ulterior că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok (substanță catalogată drept armă chimică). Rezultatul a fost confirmat săptămâna aceasta de două laboratoare din Franța și Suedia.

### Vezi și... ### Otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok confirmată independent de două laboratoare din Franța și Suedia

Pe blogul lui Navalnîi, de pe Instagram s-a postat astăzi informația că asociații săi erau încă în hotelul din Tomsk când s-a aflat că Navalnîi fusese internat, în comă așa că au reușit să fugă în camera acestuia, care nu fusese curățată, ca să strângă orice obiect ce ar fi putut fi un indiciu. Așa au ajuns și la sticla de apă minerală pe care o deschisese Navalnîi. Sticla a fost dusă la Berlin de o asociată a lui Navalnîi.

Sticle de apă minerală într-o cameră de hotel din Tomsk, unde a locui și Navalnîi, înainte de a i se face rău. Reuters a obținut poza de pe rețele de socializare.

Diverse probe luate în legătură cu cazul de otrăvire a opozantului rus sunt acum analizate și de laboratorul de la Haga al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, care a anunțat joi, 17 septembrie, că lucrează împreună cu autoritățile germane.

Guvernul de la Berlin a cerut deja Rusiei să ancheteze această tentativă de otrăvire pe teritoriul ei dar pentru moment, Moscova afirmă că nu este amestecată în cazul Navalnîi și că doctorii de la Omsk, primii care l-au tratat, nu au găsit urme de otravă.

### Vezi și... ### Kremlinul critică intenția Germaniei de a lega otrăvirea lui Alexei Navalnîi de proiectul Nord Stream 2